Blue Flag beaches

    Een Blue Flag is een eco-label van de Foundation for Environmental Education (FEE) uit Denemarken. Jaarlijks strijden stranden wereldwijd om zo’n felbegeerde eco-award. Het is een kwaliteitskenmerk en herkenbaar voor de toerist. In Griekenland vind je in 2024 625 Blue Flag beaches verspreid over het vasteland en de Griekse eilanden.

    Blue Flag beaches op het vasteland en de Griekse eilanden

    Om een Blue Flag te ontvangen dient het strand te voldoen aan een hele lijst met 33 strenge criteria. Niet alleen dient het strand en het zwemwater schoon te zijn, maar ook moet het strand de nodige faciliteiten bieden voor bezoekers, bescherming van de lokale flora en fauna bieden en oog te hebben voor de veiligheid van de bezoekers.

    Op meer dan 1.500 plaatsen langs de Griekse kusten wordt actief de kwaliteit van het zwemwater gemeten. Meer dan 95% van deze meetpunten toont aan dat het zwemwater in de Griekse zeeën van uitstekende kwaliteit is. Voor een Blue Flag beach is dit één, maar een belangrijk criterium.

    Stranden dienen schoon te zijn en voor bezoekers zijn er een life-guard, douches, kleedhokjes, schoon drinkwater, vuilnisbakken en een informatief bord over het strand en de flora en fauna in de omgeving. In 2024 had Kreta de meeste Blue Flag Beaches (145), gevolgd door Chalkidiki (95), Rhodos (50) en Lesbos (29).