We vlogen recent via Samos naar het eiland Karpathos. Een vroege vlucht met Transavia en in het Griekse luchtruim kregen we uitvoerige informatie vanuit de cockpit. Over waar we ons op dat moment bevonden en wat er links en rechts te zien was. Nooit eerder kreeg ik zoveel én gedetailleerde informatie tijdens een vlucht naar Griekenland. Dat kun je niet voorlezen uit een reisgids en ook niet zomaar even uit je mouw schudden, dacht ik. Eenmaal aan de grond op Samos ging het deurtje naar de cockpit open. Nieuwsgierig als ik was knoopte ik een gesprek aan met de beide captains.
Een echte Griekenlandliefhebber én expert
Al snel werd duidelijk dat captain Richard Nieman een echte Griekenlandliefhebber én expert is. Zijn vader was reisjournalist en schreef in de jaren ’70 voor o.a. Elsevier over Griekenland. Hij vliegt zelf inmiddels al meer dan 28 jaar voor Transavia en heeft menig Boeing 737-toestel van Nederland naar Griekse bodem gevlogen. Op alle Griekse luchthavens die direct vanuit Nederland worden en werden aangevlogen is hij wel een keer geland en ook weer vandaan opgestegen.
Met een 707 van Brussel naar Athene
Als drie maanden oude baby werd Richard al door zijn ouders vervoerd in een Comet van Olympic Airways. Zijn interesse in de luchtvaart begon dan ook als klein jochie. Als jongen van zes mocht hij al genieten van een prachtige reis naar en door Griekenland. Een fantastische trip waar hij nog steeds levendige herinneringen aan over heeft gehouden.
Met een Caravelle van Sabena vertrok hij met zijn ouders van Amsterdam naar Brussel, daar stapten ze over op een Boeing 707 om via Thessaloniki naar Helenikon, de oude luchthaven van Athene, te vliegen. Deze reis was een heerlijke onderdompeling in de Griekse cultuur.
De vakantie maakte indruk op de toen nog kleine Richard. Hij kan de geur van de verse sesambroodjes uit het hotel in Athene nu nog ruiken. En zich die brede straten met druk verkeer, de trolleybussen, de Akropolis, de ondergrondse, de stranden van Glyfada met laag overvliegend en bulderend vliegverkeer en die ‘gekke’ taal nog goed herinneren. Na een week Athene reisden zij met een, voor die tijd, zeer luxe trein van Athene naar Larissa om daar de boemel te pakken naar Kalambaka. Dit is overigens de Griekse stad met de beroemde Meteora-kloosters. Van die treinreis kan hij zich vrijwel alles nog herinneren. En die herinneringen klopten nog toen hij dezelfde reis dertig jaar later, weliswaar tegengesteld van Volos via Larissa naar Athene, wederom maakte.
Op de bok van een Boeing bij Transavia
Via Metsovo en Ioannina werd er verder gereisd naar Igoumentisa. Om aldaar de veerboot te nemen naar Corfu, waar ze nog een week verbleven. Het hotel lag toevalligerwijs vlakbij het vliegveld, zodat Richard ook daar genoeg vertier had. Met een DC-6 van Olympic vlogen ze terug naar Athene om van daaruit via Thessaloniki naar Zaventem te vliegen. Een Fokker F-27 vloog ze destijds door naar Schiphol.
Dit is was de eerste van Richard zijn vele reizen naar Griekenland. Voor hem dus extra leuk om jaren later zelf op de bok van een Boeing van Transavia te zitten. En om zoveel vluchten naar Griekenland, het land van zijn roots, te mogen uitvoeren en passagiers voorzien van gedetailleerde informatie als ze het Griekse luchtruim binnenvliegen.