Karpathos: mooie stranden, relaxen en windsurfen

15 juni 2022 Bas Wanrooij

Karpathos: mooie stranden, relaxen en windsurfenOp vakantie naar Karpathos? Karpathos is het meest zuidelijk gelegen eiland van de Dodekanesos-groep en ligt tussen Kreta en Rhodos in. Van eind april tot en met oktober wordt vanuit Nederland rechtstreeks naar dit Griekse eiland gevlogen. Na een vlucht van zo’n drie en een half uur sta je al op Karpathos Airport en kan je vakantie gaan beginnen. Wat is leuk om te doen, mooi om te zien en gaaf om te ontdekken op deze Griekse vakantiebestemming? Wel, het DNA van Karpathos is mooie stranden, zo veel mogelijk relaxen en windsurfen!

Karpathos is geen massatoerisme

Het eerste wat opvalt is dat er op Karpathos geen sprake is van massatoerisme. Hier vind je geen grote all-inclusive hotels en waterparken met de hoogste glijbanen. Nee, het zijn hier voornamelijk kleinschalige accommodaties met een rustige ligging. Mooie stranden genoeg, zoals Apella beach, en bovendien in het voor- en Appartementen Three Stars in Karpathos-stadnaseizoen nog lekker rustig. En windsurfen in het zuidoosten bij Valtha beach is typisch Karpathos. Hier in Devil’s bay, de bijnaam van surfers voor deze baai, waait het namelijk altijd en kun je dus de hele zomer prima kite- en windsurfen.

We verbleven in de moderne appartementen Three Stars in Pigadia (Karpathos-stad) van Sunweb. Net buiten het gezellige centrum, met zwembad en dichtbij het lange zandstrand. Karpathos-stad is zonder twijfel de leukste plaats op het eiland met genoeg restaurants, bars en winkeltjes. ’s Avonds kun je hier lekker over de boulevard, door het gemoedelijke centrum en langs de haven slenteren. Even een terrasje pikken en genieten van een koffietje of een zomerse cocktail.

Fraaie stranden op Karpathos

Karpathos is zeker een eiland voor strandliefhebbers. Als we toch moeten kiezen vinden we Diakoftis beach op KarpathosApella beach het allermooiste. Neemt niet weg dat ook bijvoorbeeld Kyra Panagia, Diakoftis, Agios Nikolaos, Amopi en Lefkos prachtige stranden zijn. Genoeg keuze om dagen te relaxen op het strand tijdens je vakantie. En gezien Karpathos slechts 49 kilometer lang is, vallen de afstanden tussen deze stranden reuze mee. Met een huurwagen of brommer combineer je zo eenvoudig meerdere strandjes op een zonnige zomerdag.

Fijne zandstranden vind je bij Diakoftis beach in het zuiden, bij Agios Nikolaos beach in de buurt van Arkasa en bij Lefkos. De meeste stranden langs de oostkust van het eiland zijn bedekt met kleine kiezels, maar niet minder fraai. Een reis naar Karpathos is dus vooral genieten van de mooie stranden, relaxen op een terrasje en windsurfen in het zuidoosten.