Zwemwaterkwaliteit Griekenland uitstekend

9 juni 2022 Bas Wanrooij

Zwemwaterkwaliteit Griekenland uitstekendIn Griekenland wordt de kwaliteit van het zwemwater in zee op liefst 1.680 verschillende plaatsen gemeten. Dat is 7,7% van het totaal aantal plaatsen in 29 Europese landen waar men de kwaliteit van het zwemwater meet. 95,8% van het zwemwater in Griekenland is van uitstekende kwaliteit en daarmee staat het vakantieland dit jaar op de derde plaats achter Oostenrijk en Malta. De nummers één en twee van 2022 meten het zwemwater echter op veel minder plaatsen, waardoor het eigenlijk appels met peren vergelijken is. In totaal zijn er in Griekenland 10.198 samples genomen van het zeewater voor de resultaten van dit jaarlijkse onderzoek van de European Environment Agency. Kortom: de zwemwaterkwaliteit in Griekenland is uitstekend.

Zwemwater Griekse kusten op 1.680 plaatsen gemeten

Het zeewater langs de Griekse kusten is in 2021 op 49 nieuwe plaatsen gemeten ten opzichte van het jaar ervoor. Noemenswaardig is dat dit jaar 2,9% van alle Griekse metingen niet kon worden geclassificeerd, terwijl dit vorig nog maar 0,9% was. Dat betekent dus dat langs 2,1% van de Griekse kusten het zwemwater van goede kwaliteit is en op slechts één plaats in Griekenland het zwemwater voldoende van kwaliteit is. Nergens is in 2021 slecht zwemwater in Griekenland gemeten.

De resultaten van het Griekse zwemwater zijn van groot belang voor de normering van het Blue Flag ecolabel. Niet vreemd dus dat Griekenland dit jaar 581 stranden heeft waar een blauwe vlag wappert. Met dit resultaat staat het land op de tweede plaats wereldwijd; achter Spanje. Zowel de stranden als het zwemwater zijn langs de Griekse kusten dus van uitstekende kwaliteit. Fijne (zomer)vakantie!