Wijn proeven op Lesbos

25 juni 2024 Bas Wanrooij

Anemotia dorp op LesbosOok op Lesbos in Griekenland wordt al eeuwenlang wijn geproduceerd. Zij het voornamelijk kleinschalig, maar met inheemse druivenrassen als Kalloniaktiko en Kountoura. De grond is vulkanisch op dit Noord-Egeïsche eiland en we zagen net als op Santorini de Assyrtiko-druif groeien. In 2017 heeft een jonge groep inwoners van bergdorp Anemotia het management van de coöperatie Ifestio Anemotias Social Cooperative Enterprise (SCE) overgenomen.

Met duurzame ontwikkeling, bescherming van lokale druivenrassen en de natuurlijke omgeving en het biologisch herstel van de wijnbouw werd een nieuw pad ingeslagen. Nieuwe wijnlabels zijn sindsdien ontwikkelt en de kwaliteit van de wijnen is verbeterd. We bezochten de locatie voor de wijnproeverijen in Anemotia en spraken met Eleni Siviri en Michail Marmarou. Natuurlijk hebben we ook alle wijnen van Lesbos zelf even geproefd.

Wijnen van hoge kwaliteit van inheemse rassen

Bas Wanrooij van Griekenland.net en Eleni tijdens wijnproeverij op Lesbos‘Het micro-klimaat en de vulkanische grond in de krater zorgen voor de ontwikkeling van onze unieke lokale wijngaarden. Inheemse druivenrassen als Kalloniatiko, Black Muscat en Kountoura groeien hier op biologische wijze goed. Hiermee maken we vijf witte, rode en rosé wijnen van hoge kwaliteit’, vertelt Michail.

Inmiddels heeft Eleni de wijnen klaargezet op de bar en wacht een glas witte wijn van het label Sappho de Eresia van Athiri en Assyrtiko druiven op ons. Deze wijn heeft een mooie lichtgele kleur, een zachte zuurgraad en je ruikt direct de citrusaroma’s. Ideale witte wijn voor de zomermaanden dus en prima te drinken bij vis, pasta’s en zeevruchten.

Robijnrode biologische wijnen uit Lesbos

Via de rosé gaan we verder naar de rode labels van de wijncoöperatie. Buiten is het inmiddels al meer dan 30 graden en wij krijgen er de nodige stukjes kaas, lokale salami, wat olijfolie en brood van Eleni bij. De robijnrode Kokkines Koryfes is gemaakt van de inheemse Kalloniatiko en Kountoura druif met tinten van kersen en zwarte bessen. Meer een wijn voor de wintermaanden met vleesgerechten. Net als de andere twee rode labels van de wijncoöperatie. Noemenswaardig is de siroop van druiven die ze hier maken boordevol antioxidanten. Lekker voor in de Griekse yoghurt.

Dagelijks wijnproeverijen in Anemotia

Wijnhuis en ruimte proeverij in Anemotia op Lesbos‘Ons wijnhuis is van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 16:00 uur geopend en op zaterdag en zondag kun je hier van 10:00 tot 15:00 uur terecht voor een wijnproeverij. Drie wijnen proeven met wat lokale hapjes kan al vanaf tien euro per persoon’, gaat Eleni enthousiast verder.

Erg leuk om te doen tijdens je vakantie op Lesbos en het ligt niet ver van de doorgaande weg van Kalloni naar Sigri. Als je het dorp Anemotia in komt rijden vraag dan even bij een kafénion in het kleine centrum naar de weg, want het Ifestio Anemotias SCE ligt hier een klein beetje verscholen.