Wijn proeven bij het Toplou klooster in Oost Kreta

1 juni 2024 Bas Wanrooij

Wijnproeverij Toplou Fabrica in Oost KretaTijdens een reis naar Griekenland mag een bezoek aan een lokaal wijnhuis eigenlijk niet ontbreken. Wij doen dan ook graag een wijnproeverij op zoveel mogelijk Griekse bestemmingen. Vaak zijn het kleinschalige producties, wijnen van hoge kwaliteit en gemaakt met Griekse passie en van inheemse druivenrassen.

In het oosten van Kreta heb je de unieke mogelijkheid om het klooster van Toplou uit de 14e eeuw, met twee musea, als bezienswaardigheid te combineren met een wijnproeverij in Toplou Fabrica. Dit is namelijk het wijnlokaal van het gerenommeerde wijnhuis van het kleine, maar fraaie Toplou-klooster. We spraken met oenoloog Mirella Chatzigianni van Ktima Toplou en mochten alle wijnen proeven.

Toplou-klooster: al sinds de 14e eeuw wijnproducent

Wijnen proeven van Ktima Toplou op Kreta in GriekenlandHet proeflokaal Toplou Frabrica is tijdens de corona-pandemie verplaatst en bevindt zich nu pal naast de entree van het klooster. Een fraai wijnlokaal waar wij aan een lange houten tafel mochten plaatsnemen. ‘Al in de 14e eeuw is men in het Toplou klooster gestart met het organisch produceren van wijn en olijfolie. In 2005 opende het wijnhuis pas haar deuren voor het grote publiek. En in 2019 vond een complete ‘herpositionering’ plaats van de wijnlabels met daarbij een passende filosofie. Nu is elk label echt uniek en vertelt het zijn eigen verhaal over de rijke geschiedenis van het klooster en onze 42 hectare aan wijngaarden.’, legt Mirella ons gepassioneerd uit.

De heerlijke wijnen van Ktima Toplou proeven

Alle wijnen van Toplou wijnhuis in Oost KretaTijdens onze wijnproeverij met Mirella kregen we echte verschillende wijnen te proeven. En natuurlijk de traditionele Kretenzische sterke drank Tsikoudia, waar ze hier ook variant van hebben die 24 maanden op eikenhouten vaten heeft gerijpt. ‘Onze witte droge wijnen Gerto en 101 doors worden respectievelijk gemaakt van de inheemse druivensoorten Thrapsathiri en Vilana. En we hebben met Samonion een wijn van de Assyrtiko-druif die je vast wel kent uit Santorini. De rosé-wijn Amaranton en de rode labels Linos en Filotheos komen van de lokale Liatiko druif. Dan hebben we nog een nieuwe rode wijn van de inheemse Mandelaria-druif en een Syrah met label 101 doors.’, laat Mirella ons vol trots zien.

Het proeflokaal Toplou Fabrica in het noordoosten van Kreta is dagelijks geopend van 10:30 tot 18:00 uur. Je kunt kiezen uit drie verschillende proeverijen. Een keuze is afhankelijk van hoeveel wijnen je graag wilt proeven. Na de wijnproeverij hier op Kreta kun je de wijn die je het lekkerste vindt ook direct kopen. Lekker op een later moment nog een keer genieten bijvoorbeeld met een mooie zonsondergang ergens aan de Kretenzische kust.