Welke wijn drink je in Griekenland

30 mei 2022 Bas Wanrooij

Welke wijn drink je in GriekenlandGezellig uit eten tijdens je vakantie in Griekenland. Voor veel reizigers een dagelijks ritueel. Zeker gezien de Griekse horecaprijzen ter vergelijking met hier in Nederland of België. We kiezen dan ook graag een accommodatie in de buurt van een boulevard. Lekker slenteren, winkeltjes kijken, relaxen op een terrasje en uiteten gaan in een restaurant of taverne. Als Grieks biertje kiezen we voor Mythos, Alfa of Fix, maar welke wijn drink je in Griekenland?

Retsina of Griekse huiswijn

Retsina is een Griekse wijn met een harsachtige smaak. Meestal een witte wijn die op smaak is gebracht met hars van naaldbomen. Ver terug in het verleden bewaarden Grieken witte wijn bij hars van pijnbomen. Zo zorgde geleidelijk en op een natuurlijke wijze deze combinatie voor de smaak van Retsina. Niet iedereen houdt van deze harsige smaak en aparte geur. Het past overigens goed bij de kruidige Griekse keuken.

Een karaf Griekse huiswijn is een andere mogelijkheid. Wit en rosé zijn in de zomermaanden bij het Griekse klimaat favoriet en de smaak is over het algemeen goed. Neem daarbij dat een halve liter huiswijn op de menukaart staat voor een eurootje of vijf á zes. Niet ongebruikelijk is trouwens dat de uitbater deze karaf gratis voor je bijvult. Als een soort bedankje voor je bezoek.

Malagousia, Assyrtiko, Vinsanto en vin-doux

Wil je wat exclusievere Griekse wijnen? De betere restaurants in Griekenland hebben tegenwoordig een vrij uitgebreide wijnkaart. Zo is de witte Malagousia wijn een tip. Dit Griekse druivenras was Griekse wijnsoortenbijna uitgestorven. Oenoloog Gerovassiliou bracht het ras terug en zijn wijnhuis uit Thessaloniki maakt een heerlijke en internationaal geprezen Malagousia. Op Santorini maakt men van Assyrtiko-druiven geliefde witte wijnen. Deze soort groeit goed op de vulkanische ondergrond wat resulteert in zeer smaakvolle witte wijnen. Iets te vieren? Kies dan voor bubbels van CAIR of Amalia.

Als dessertwijn zijn Mavrodaphne, Vinsanto of vin-doux populair. Vinsanto is een zoete dessertwijn uit Santorini en Griekse vin-doux heeft de bijnaam ‘Samoswijn’. Natuurlijk, omdat deze zoete muskaatwijn veel in Samos wordt geproduceerd. Welke wijn drink jij in Griekenland? Στην υγεία μας!