Kortste en langste vliegroute naar Griekenland

1 augustus 2022 Bas Wanrooij

De kortste en langste vliegroute naar GriekenlandHoe lang is het vliegen naar Griekenland? Een goede vraag en dit verschilt per Griekse bestemming en luchthaven. Griekenland heeft overigens de meeste operationele vliegvelden voor commerciële vluchten van Europa. Hierdoor zijn er veel verschillende vakantievluchten, verschilt de vliegafstand en dus ook de vliegtijd per bestemming. Tevens spelen wind, de vliegroute en drukte in het luchtruim een belangrijke rol in de duur van je vlucht. Wist je bijvoorbeeld dat je heenvlucht naar Griekenland bijna altijd korter is dan je terugvlucht? En dat dit komt doordat het meestal waait vanuit het westen?

Corfu heeft de kortste vliegroute naar Griekenland

Corfu heeft de kortste vliegroute naar Griekenland toeCorfu heeft de kortste vliegroute vanaf Nederland. Na zo’n twee uur en dertig minuten sta je op Ioannis Kapodistrias Airport. Al sinds de jaren ’70 wordt Corfu vanuit Nederland aangevlogen voor vakanties. Thessaloniki, de tweede stad van Griekenland, heeft nagenoeg dezelfde afstand en vliegtijd. Op deze Griekse luchthaven wordt het hele jaar door gevlogen.“Ik ben één keer met een hoop meewind van Schiphol naar Thessaloniki gevlogen in slechts twee uur en dertien minuten. Dat is zeer snel.”, zegt Richard Nieman, captain bij Transavia.

Rhodos eerste Grieks eiland dat rechtstreeks werd aangevlogen

Rhodos is het eerste Grieks eiland dat rechtstreeks vanuit Nederland werd aangevlogen. Destijds in juni 1971 nog met een Caravelle van Transavia op Maritsa Airport. Deze militaire luchthaven heeft twee landingsbanen, waarvan de langste 2.400 meter is, en ligt zo’n 15 kilometer ten zuiden van Rhodos-stad. Sinds 1977 heeft Rhodos voor commerciële vluchten een nieuw vliegveld gekregen: Diagoras Airport. Het ligt aan de kust op vijf kilometer ten zuiden van de hoofdstad van grootste eiland van de Dodekanesos. Hier vlieg je tegenwoordig nog steeds op als je naar Rhodos op vakantie gaat.

Karpathos heeft de langste vliegroute naar Griekenland

Katpathos heeft de langste vliegroute naar Griekenland toeKarpathos airport ligt het verste weg vanaf Nederland en heeft dus de langste vliegroute. De vliegduur naar dit eiland van de Dodekanesos bedraagt gemiddeld drie uur en vijfenveertig minuten. Wist je dat er in het verleden ook weleens vanuit Nederland is gevlogen op de luchthavens van Alexandropouli, Chios, Kythira, Limnos, Sitia, Skyros en Volos? Soms zelfs meerdere seizoenen.

En men is bezig met het bouwen van twee nieuwe luchthavens. Een nationale luchthaven op het eilandje Anafi en op Kreta een nieuwe internationaal vliegveld bij Kastelli. Anafi ligt tussen de eilanden Santorini en Astypalea in de Egeïsche Zee. Wanneer het vliegveld hier klaar is voor gebruik is nog onbekend. Kastelli wordt (hopelijk) in 2025 in gebruik genomen en komt in de plaats van Nikos Kazantzakis Airport bij Heraklion.