Plakias

Plakias is een vakantiebestemming in het zuiden van Kreta. De badplaats ligt op 36 kilometer van de stad Rethymnon en 105 kilometer van de luchthaven van Chania aan de gelijknamige baai. Het is één van de grotere bestemmingen aan de zuidkust van het Griekse eiland, maar tegelijkertijd nog authentiek. Langs de boulevard zorgen de nodige Griekse taveernes, winkeltjes en terrasjes voor de echte Griekse sfeer. Plakias beach is lang en breed. In de omgeving kun je mooie wandelingen maken.

Plakias is een authentieke Griekse vakantiebestemming op Kreta

In de omgeving liggen prachtige stranden als Ammoudi, Micro Ammoudi, Souda beach en Schinaria beach. Te voet net te ver weg, maar stuk voor stuk de moeite waard om te bezoeken tijdens je vakantie. Plakias beach is 800 meter lang en op sommige plaatsen 60 meter breed. Het droge en milde klimaat van Plakias maken de vakantiebestemming ook in april en oktober interessant om te bezoeken. Zelfs in de winter zijn de temperaturen overdag vaak nog aangenaam. Een opvallende baai met fjord en fraaie rotspartijen is Kalypso beach op twee kilometer afstand. 

Met de boot kun je een dagtochtje maken naar Preveli beach en het gelijknamige klooster. Plakias is een prima locatie om een grote deel van de zuidkust van Kreta te ontdekken en om hier in de omgeving te gaan wandelen. Bijvoorbeeld in de vele kloven in de omgeving. Vanaf de top op de berg aan de zuidkant van de baai (204 meter hoogte) heb je het mooiste uitzicht op de baai van Plakias. De meeste accommodaties liggen om het centrum heen van deze kustplaats. Wat meer landinwaarts en hoger vind je overigens meerdere luxe vakantievilla’s.

Kreta foto album

Plakias stranden

Schooner beach bij Plakias op Kreta

Plakias Kreta – Schinaria beach

Het strand van Plakias is langgerekt en verder naar het westen toe steeds breder. Bedekt met fijn, iets grijs, zand en kiezels. Deels georganiseerd met parasols en ligbedden, maar genoeg ruimte om zelf een plekje uit te zoeken. Een steile rots is het uitzicht naar het westen en van bovenaf heb je een fraai uitzicht op de hele baai van Plakias.

Zoek je een wat kleinere baai met een minstens zo mooi strand, dan zijn Ammoudi, Micro Ammoudi, Schinaria en Souda alternatieven. Wat meer beschut en met kraakhelder zeewater. De zeebodem loopt, net als op Plakias beach, echter vrij snel af.

Het zwemwater bij Plakias is in zowel 2019, 2020 als in 2021 van uitstekende kwaliteit bevonden. Op de twee plaatsen langs het grote strand, bij Horizon beach en bij Plakias Bay Hotel, worden van juni tot en met oktober regelmatig monsters genomen van het zeewater. Ook het kleinere strand aan de andere kant van het Plakias haventje wordt gecontroleerd. En ook Souda beach en Damnoni beach. Het Griekse ministerie van milieu, energie en klimaatverandering is opdrachtgever.

Meer Griekenland aanbiedingen


Plakias accommodaties

Plakias zandstrand en de boulevard aan de zuidkust van KretaZoals al beschreven zijn er genoeg mogelijkheden om in Plakias of omgeving te overnachten. Hier waan je je als toerist onder de Grieken zelf. Huize Anemos, wat hoger op de heuvel, heeft een mooi zwembad en uitzicht op de baai van Plakias. Toch op loopafstand van het centrum en het strand.

Aan de westkant van Plakias vind je meerdere appartementen en hotels aan het kleinere strand. Ook rondom het authentieke centrum van de kustplaats liggen de nodige vakantieverblijven. Wat hoger tegen berghellingen vind je luxere villa’s met infinity-pools en spectaculaire uitzichten op zee en het dorp.

Plakias restaurants

Over het aantal eetgelegenheden in Plakias hoef je je geen zorgen te maken. Taverna’s, restaurants en grill-rooms in overvloed. Langs de boulevard aan zee met parasols voor de schaduw. Dit waren ooit overdekte terrassen. Een tip voor een restaurant is Christos taverna. Het ligt bij de haven en heeft één van de mooiste terrassen van Plakias aan zee. Hier eten de Grieken zelf ook graag en voor vis en lokale gerechten ben je hier aan het juiste adres.

Plakias wandelen

Plakias beach op Kreta

Plakias Kreta – het lange zandstrand

In de omgeving van Plakias op Kreta kun je mooie wandeltochten maken. Je kunt in Plakias zelf starten e hier ook weer eindigen. De wandelroutes variëren van drie uur tot een hele dag en goed schoeisel is een vereiste.

Over asfalt kun je een wandeling van drie uur maken naar Souda beach, het oude klooster van Phinikas en het dorp Selia en terug naar Plakias. Een andere mooie wandeling kun je maken naar de oude windmolen, Myrthios, de Kotsifos kloof, het dorp Mariou en weer terug naar Plakias. Reken voor deze wandeltocht ook op zo’n drie uurtjes. De route is een combinatie van asfalt en bergpaden.

Als je een hele dag beschikbaar hebt kun je een wandeling maken naar het klooster en het strand van Preveli. Terug naar Plakias moet je dan met de boot. Vooraf informeren naar de vertrektijden en de mogelijkheden in Plakias.