Snorkelen op Zakynthos: 5 beste plekken

9 januari 2024 Bas Wanrooij

Korakonisi baai ons te snorkelen op ZakynthosLangs de kust van het Ionische eiland Zakynthos kun je goed snorkelen en duiken. Het heldere zeewater, de aangename temperatuur hiervan en de vaak rotsachtige kust zorgen voor een mooie onderwaterwereld. Dus als je wilt snorkelen op Zante, zoals het eiland ook wordt genoemd, heb je keuze uit meerdere baaien. En denk dan niet aan het beroemde shipwreck beach, want hier loopt de zeebodem snel af en zorgen de krijtrotsen in combinatie met een sterke stroming juist vaak voor troebel azuurblauw zeewater. Waar kun je op Zakynthos dan wel goed met een snorkel, duikbril en een paar zwemvliezen de zee in? Dit is de top 5 met beste plekken om te gaan snorkelen op Zakynthos.

1. Korakonisi

Korakonisi is een afgelegen baai langs de westkust van Zakynthos. De rotsachtige kust zorgt voor een fraaie onderwaterwereld en de baai richting het noorden leent zich prima om te gaan snorkelen.  Let op dat de rotsen hier scherp kunnen zijn en deze baai is niet direct kindvriendelijk. Het zeewater is kraakhelder en kleurt smaragdgroen bij Korakonisi beach. Bij de parkeerplaats is een kantina waar je in de zomermaanden wat te eten en drinken kunt kopen voor na je avontuur.

In de baai zelf is weinig ruimte om je handdoek neer te leggen voor wat zonnestralen. Tip is om dus al vroeg in de ochtend naar het snorkelparadijs Korakonisi te gaan. Duiken kan hier overigens ook goed, doordat het diepe heldere water een ruige zeebodem heeft.

2. Porto Limnionas

Porto Limnionas baai op ZantePorto Limnionas is een geweldige baai voor snorkelaars. Je kunt vanaf de rotsen de zee in duiken en de baai is op de meeste plaatsen vrij diep. Daarom is Porto Limnionas ook geliefd bij duikers.

Toch kun je hier ook met snorkelen genoeg vissen zien zwemmen. Zeker langs de rotsachtige kust kleuren onderwaterplanten en koraal mooi blauw en paars. Met de auto of scooter kun je gemakkelijk naar Porto Limnionas toe rijden. De afstand vanaf Zakynthos-stad bedraagt 29 kilometer.

3. Marathonisi

Marathonisi snorkelspot ZakynthosMarathonisi is het schildpaddeneiland van Zakynthos en een beschermd natuurgebied. Je mag het eiland dan ook niet betreden als toerist. Wel kun je hier goed snorkelen en met een beetje geluk zie je een zeeschildpad zwemmen. Dit is namelijk de beste plek op Zakynthos om deze schildpadden te spotten. Het eiland heeft zelfs de vorm van een schildpad.

Je kunt hier met een bootje of waterfiets zelf naartoe varen die je in Agios Sostis kunt huren. Of je gaat een dag mee op een grotere boot voor een snorkelexcursie. Deze varen om Marathonisi heen en gaan op zoek naar schildpadden en misschien zelfs prachtige papegaaivissen.

Meer Griekenland aanbiedingen


4. Blue Caves

Blue Caves op ZakynthosDe Blue Caves zijn een populaire plek om de onderwaterwereld van Zakynthos te bewonderen. Je vertrekt vanuit de haven van Agios Nikolaos in het noordoosten.

Vaak wordt een dagtocht gecombineerd aangeboden met Shipwreck Beach. Bij de Blue Caves maak je dan een zwemstop. Het kraakheldere zeewater kleurt hier in en rondom de grotten echt 50 tinten blauw. Mede daarom is Blue Caves oprecht één van de beste plekken om op Zakynthos te gaan snorkelen.

5. Keri Caves

Keri cavesOok de grotten van Keri kun je alleen over zee bereiken. Dit is net als de andere grotten op Zakynthos een snorkelparadijs. Je vindt deze grotten in het zuidwesten van het Ionische eiland. Iets verderop vind je de rotsen van Mizithres, waar tegenwoordig een heus strand is bijgekomen.

De grotten van Keri kun je zelf gaan ontdekken met een motorbootje vanuit de gelijknamige kustplaats. Met wat geluk zie je een kleurrijke pauwlipvis zwemmen of spot je een zeeschildpad onderwater. Leuk om te doen tijdens je vakantie én is voor het hele gezin.

Een andere mooie plek is bijvoorbeeld Makris Gialos beach met zijn kiezelstrand en rotsachtige bodem. Ook bij Agios Nikolaos kun je in de baai goed onderwater kijken. De baai van Laganas bij Kalamaki is tevens een geliefde snorkelplek, maar dan vooral om op zoek te gaan naar één van de zeeschildpadden (Caretta Caretta). Die zwemmen hier namelijk in voornamelijk mei en juni graag rond.

Snorkel- en duiktips Zakynthos

Zeeschildpad in baai bij MarathonisiHeb je zelf geen snorkelset dan kun je er eentje huren of kopen op Zakynthos. Met zwemvliezen erbij kun je sneller zwemmen en daardoor naar meer mooie plekken toe. Een bootje huren en zelf naar verlaten baaien varen is ook leuk. Je hebt in Griekenland namelijk geen vaarbewijs nodig voor een kleine motorboot waar je gemakkelijk met het hele gezin op kunt. Vanaf juni is het zeewater aangenaam warm en snorkelen kan zelfs tot in november nog als je dat wilt.

Het eiland is bovendien een fraaie plek om te gaan duiken. Je vindt in het zuiden en oosten dan ook tientallen duikscholen. Hier kun je les krijgen, je padi halen of georganiseerd en begeleid mee op zoek gaan naar kleurrijke koralen, vissen en zelfs natuurlijke sponzen. Ben je geen echte waterrat dan kun je ook gaan zeevissen. Zowel ’s morgens vroeg als tijdens de zonsondergang worden er vistochten aangeboden vanuit de haven in Zakynthos-stad. Zo word je even een echte Griekse visser en mag je je daarna je eigen vangst opeten. En als je geluk hebt zie je zelfs dolfijnen zwemmen.