Paleokastritsa

Paleokastritsa, ook wel Palaiokastritsa genoemd, is één van de oudste badplaatsen van het eiland Corfu. De rotspartijen en de kleine baaitjes met kiezelstrandjes steken fraai af tegen het azuurblauwe zeewater, de lucht en de groene cipressen en olijfbomen. Tegenwoordig is deze kustplaats meer een bezienswaardigheid met de twee grotere baaien, gescheiden door het schiereiland met het klooster van Paleokastritsa en maritiem museum. De vakantiebestemming ligt op ongeveer 20 kilometer van Kerkyra in het noordwesten van Corfu.

Ontdek met een bootje de prachtige paradijsjes bij Paleokastritsa

De smalle kiezelstrandjes liggen al snel vol, maar het snel aflopende zeewater in Paleokastritsa en de open zee zorgen voor een zeer aangename verkoeling in de warme zomer. Je kunt aan het St. Spiridon strand motorbootjes huren om zelf op zoek te gaan naar de kleine stranden in de buurt. Per taxiboot je laten vervoeren naar Paradise beach of met een dagexcursie de kust hier ontdekken zijn andere opties. Je ziet dan verschillende grotten, het blauwe oog en de rots in de vorm van een apenkop.

Met een onderzeeboot kun je een excursie maken om de onderwaterwereld hier te ontdekken. Op 15 augustus vindt in Paleokastritsa het Varkarola Odyssey festival plaats met kleine boten in de grote baai met het nodige vuurwerk. De bar “La Grotta” is een begrip en een tip om te bezoeken. Het ligt verscholen tussen de rotsen, voordat je Paleo in komt rijden. Via een trap van 142 treden kom je beneden op een terras op de rotsen met smaragdgroen, helder zeewater. Spring net als locals van de rotsen in zee en geniet hier van een cocktail en het schitterende uitzicht.

foto album Corfu

Paleokastritsa tips

Paleokastritsa op Corfu het strand

Paleokastritsa Corfu – strandje

Huur een motorbootje in Paleokastritsa en vaar zelf langs de prachtige baaien die je alleen vanaf de zee kunt bereiken. Bij La Grotta kun je een motorboot in de zomermaanden vooraf reserveren. De zee kan voor de kust van Paleokastritsa in de middag wat ruwer worden en vraag dus altijd voor je de boot gaat huren naar de vooruitzichten en de windkracht.

Zorg ook voor voldoende eten en drinken (gekoeld) voor je aan boord gaat. Zeker op de afgelegen strandjes kun je niks kopen en zijn geen tavernes. Een alternatief is om een bootje te huren in Arillas of Agios Georgios. Deze baaien liggen ten noorden van Paleokastritsa en zijn minder toeristisch. Je mag van hieruit varen naar de baaitjes van Paleokastritsa.

Het traditionele dorpje Liapades is een andere tip voor je vakantie in Paleokastritsa. op een paar kilometer van de badplaats ligt het bergdorpje verscholen in het groen. Ook het strand van Liapades is mooi en vanaf de terrassen van de tavernes heb je een mooi uitzicht over de baai.

Ga met de huurauto naar het dorpje Lakones op een paar kilometer van Paleokastritsa en stop bij Bella Vista of Golden Fox. Van beide locaties heb je een prachtig uitzicht op de twee baaien en het schiereiland van Paleokastritsa. Bij Golden Fox kun je ook gebruik maken van het zwembad. Ook het café Eftichis aan het dorpsplein van Lakones is een tip om wat te gaan drinken.

Meer Griekenland aanbiedingen


Paleokastritsa bezienswaardigheden

Paleokastritsa vakantie op Corfu uitzicht op de baai vanaf het klooster

Paleokastritsa vakantie – uitzicht vanaf het klooster

Het klooster van Paleokastritsa is de bezienswaardigheid van de kustplaats en dateert oorspronkelijk uit het jaar 1228. In de 18e eeuw werd het “Monastery of Paleokastritsa” bewoond door monniken, welke hier tegenwoordig nog steeds inwonen.

Je kunt het klooster van Paleokastritsa bereiken via de doorlopende asfaltweg langs het dorpsstrand en de grote (betaalde) parkeerplaats. Onderweg het schiereiland op word je getrakteerd op mooie uitzichten op de baaien met het kristalheldere zeewater van de kustplaats.

De entree is gratis en je kunt te voet naar boven lopen al is het een behoorlijke wandeling. Met de auto kan ook, maar het aantal parkeerplekken voor het klooster zijn beperkt. In het byzantijnse klooster is een klein museum en een kerkje diverse iconen uit de oudheid. Vanuit de tuin kijk je op de groen bedekte rotspartijen voor de kust en kleine baaien met hagelwitte stranden.

Paleokastritsa hoe te bereiken

Paleokastritsa op Corfu uitzicht op baai van Liapades

Paleokastritsa Corfu – uitzicht Liapades

Paleokastritsa kun je met het openbaar vervoer bereiken vanuit Kerkyra. De groene bus dienst rijdt doordeweeks elke dag en heeft vier diensten om 09.00, 12.00, 14.15 en 16.00 uur. De busrit duurt ongeveer 30 minuten en stopt onderweg geregeld. Op zaterdag zijn er twee diensten om 09.00 en 14.15 uur, zondag niet. De terugreis naar Kerkyra vertrekt 45 minuten na de vertrektijden uit Corfu stad.

Beter kun je Paleokastritsa zelf gaan bekijken met een huurauto of scooter. Je bent dan een stuk flexibeler. Als je in Paleokastritsa op vakantie bent is de groene bus wel een mogelijkheid om een dagje naar Kerkyra te gaan. Om 09.45 uur gaat de eerste dienst en om 16.00 uur kun je de laatste bus uit Corfu stad terugnemen.

Je ontkomt er bijna niet aan om je huurauto betaald te parkeren om de centrale parkeerplaats bij het schiereiland. Voor een paar euro mag je hier je auto een dag parkeren. Langs de weg zijn ook mogelijkheden, maar vaak al bezet en voor je het weet moet je een behoorlijk eind lopen.

Paleokastritsa stranden

Paleokastritsa op Corfu La Grotta beach bar

Paleokastritsa Corfu – La Grotta

De stranden van Peleokastritsa en vooral in de buurt zijn indrukwekkend. De kiezelstranden van de badplaats zelf zijn druk en smal en betere alternatieven vind je iets ten zuiden, voor je Paleokastritsa in komt rijden vanuit Kerkyra, of de stranden die alleen vanaf het water zijn te bereiken.

Ontdek Paradise beach, ook wel Chomis genoemd, Marmara beach, Liniodoro beach, Rovinia beach, Limni beach, Stelari beach, small Stelari beach en Kasteli en small Kasteli beach. Stuk voor stuk prachtige baaitjes en stranden met prachtige kleuren zeewater en kraakhelder. Onderweg kun je nog de leeuwenkop als rotspunt zien, het blauwe oog en de St. Nicolas en Nausica grotten.