Kavala

Kavala is een stad in de streek Macedonië op het vasteland van Griekenland. Het heeft een eigen luchthaven, die wordt gebruikt voor vakantievluchten naar het Griekse eiland Thassos. Vanaf Thessaloniki bedraagt de afstand zo’n 150 kilometer. Over de (tol) snelweg E90 is de reistijd met een huurauto zo’n anderhalf uur. De stad heeft interessante bezienswaardigheden en is een bezoek tijdens je vakantie meer dan waard. Het kasteel, het oude gedeelte van de stad, de imaret en de vuurtoren zijn een paar voorbeelden.

Kavala is een interessante oude stad in Macedonië Griekenland

De 60 stenen bogen van de Kamares is de historische trekpleister van Kavala. Een oud aquaduct, uit de Romeinse tijd, en nog altijd in goede staat. Het kasteel steekt boven de stad uit en is een ander visitekaartje. ’s Avonds mooi verlicht en dateert uit de 15e eeuw. Panagia is een andere benaming voor de oude binnenstad. Wandelen over de geplaveide straatjes met neoklassieke herenhuizen en verschillende imposante kerken. Mohammed Ali square is een populair plein vol met pittoreske tavernes. Lokale gerechten, mezzedes en veel vis staan hier op de menukaart.

Buiten het feit dat de stad Kavala interessant is voor een stedentrip, zijn er genoeg fraaie stranden in de buurt. In het achterlandschap natuur en bergen voor de wandelliefhebbers. In de winter zelfs mogelijkheden om te gaan skiën. En dan natuurlijk de wijnstreek Drama, die op een steenworp afstand ligt.

Het hele jaar door kun je Kavala bezoeken. Vanaf Amsterdam Schiphol gaan er meerdere keren per week vluchten naar Thessaloniki Airport; ook in de winter. De beste reistijd is van april tot en met juni en de maand september. De zomer kan natuurlijk ook worden gebruikt om de stad te bezoeken, maar bedenk dat het in de stad dan behoorlijk warm en druk kan zijn.

foto album Macedonië

Kavala tips

In de oude stad, door de inwoners “Panagia” genoemd, is genoeg te zien en te doen. Een tip om hier een wandeling te maken met een fotocamera. De Akropolis ligt verspreid door het hele stadsdeel. Centraal het oude fort en langs de zee oude stadsmuren. Vanaf de ronde toren op het fort heb je het mooiste uitzicht over de stad en de omgeving.

Bij de grote parkeerplaats aan de haven vind je de Imaret. Tegenwoordig een luxe hotel, maar de architectuur is Islamitisch en dateert uit de Ottomaanse tijd (1817-1821). Dichtbij de Imaret staan het Mohammed Ali standbeeld en het Mohammed Ali huis. Andere interessante bezienswaardigheden zijn het oude aquaduct “Kamares” (1520), de byzantijnse kerk en de Halil Bey moskee.

Een tip voor een wandelroute is om de auto te parkeren aan de haven bij de Imaret. Van hieruit te wandelen naar het Mohammed Ali huis, het standbeeld, de kerk en de vuurtoren. Vervolgens naar de byzantijnse kerk en de Halil Bey moskee en verder door naar het byzantijnse kasteel of de acropolis.

Meer Griekenland aanbiedingen


Kavala stranden

Al hoewel je niet direct aan mooie zandstranden denkt bij de naam Kavala, zijn er genoeg te vinden. Ammolofi beach, met aangrenzende zandduinen, oogt exotisch en ligt zo’n 20 kilometer ten westen van de stad. Het zeewater loopt geleidelijk af en de zeebodem en het strand zijn bedekt met fijn lichtgeel zand. Deels georganiseerd met strandstoelen, parasols en kantina’s voor een drankje of een snack. Bijna aangrenzend en iets dichterbij de stad ligt het fraaie Nea Peramos beach.

In de directe omgeving van Kavala zijn Batis beach, Kalamitsa beach en Toska beach een tip tijdens je vakantie. Batis beach heeft een camping en aan het strand prima voorzieningen.