Stageira

  Stageira (Stagira) is zowel een bergdorp als een archeologische bezienswaardigheid op Halkidiki. Het hedendaagse dorp ligt in het oosten van deze streek op 50 kilometer afstand van hoofdstad Polygyros en 92 kilometer van Thessaloniki. Opvallend genoeg ligt de oude stad Stageira, dit is de eerder genoemde archeologische bezienswaardigheid, op 26 kilometer afstand van het dorp. Dit is de geboorteplaats van de Griekse filosoof Aristoteles, hij werd hier namelijk in het jaar 384 voor Christus geboren, en ligt direct naast het havenplaatsje Olympiada. Bij het bergdorp ligt het themapark ‘Aristotle’s Park’ en is een tip om te bezoeken.

  Stageira is de geboorteplaats van Aristoteles op Chalkidiki

  Ancient Stageira, de oude stad, is dagelijks te bezoeken behalve op dinsdag. De entree is gratis en je bent hier van 08:30 tot 15:30 uur welkom. Bezienswaardig zijn o.a. de overblijfselen van stadsmuren. Hiervandaan heb je trouwens een prachtig uitzicht op Kephalas en Proti Ammoudia beach. Dit zijn twee fraaie zandstranden. Naar het noorden toe kijk je vanaf de ruïnes uit op het kustplaatsje Olympiada en haar kleine haven.

  Het moderne Stageira heft hete enige themapark van Chalkidiki: Aristoteles Park. Van maart tot en met oktober is het dagelijks geopend van 08:30 tot 19:00 uur. De entree bedraagt twee euro per volwassene. De ligging in de bergen is 400 meter boven de zeespiegel in een groene omgeving. Te zien zijn hier o.a. een zonnewijzer, een kompas en de klok van Aristoteles.

  Chalkidiki foto album

  Meer Griekenland aanbiedingen