Makrinitsa

Makrinitsa wordt ook wel het balkon van Pilion genoemd. En inderdaad het lijkt net een balkon van traditionele huizen en vanaf het centrale plein heb je een schitterend uitzicht op de stad Volos. Het dorp ligt 13 kilometer van de stad Volos en drie kilometer van Portaria. Niet voor niets één van de meest karakteristieke dorpen met landhuizen en kleine huisjes gebouwd tegen een steile groene berghelling.

Makrinitsa wordt ook wel het balkon van Pilion genoemd

Het dorp is amfitheatersgewijs gebouwd en er zijn flinke hoogteverschillen. Zo ligt het laagste punt op 350 meter hoogte en het hoogste punt van Makrinitsa op 700 meter boven de zeespiegel. Makrinitsa heeft veel verborgen geheimen en tijdens een wandeling door het dorp word je keer op keer verrast met fraaie uitzichten, traditionele huizen, terrasjes, kunstwerken en pleintjes.

Een souvenir zul je in Makrinitsa zeker vinden, maar ze zijn hier niet goedkoop. In de winkeltjes is veel te koop, maar in Volos of andere dorpen in Pilion zijn de prijzen beslist lager. De auto kun je parkeren op een plein in de schaduw van grote bomen. Hier houdt tevens de weg op en je moet dus altijd eerst naar Portaria rijden om je weg te vervolgen.

foto album

Makrinitsa tips

Paschalis Art House in Makrinitsa Pilion

Paschalis Art House Makrinitsa Pilion

Aan het einde van Makrinitsa kom je nog verschillende pareltjes tegen en tips om te bezoeken. Met je rug naar het dorpsplein sla je links het stenen pad in op dezelfde hoogte. Dus niet omhoog lopen of de weg naar beneden volgen. Na 200 meter zie bordjes staan met Art Café en het Paschalis Art House. Loop via het smalle paadje omhoog en je ziet direct wat we bedoelen.

Het Paschalis Art House heeft buiten op het smalle stenen pad trendy stoelen staan. Authentieke Griekse houten stoeltjes, maar dan in de kleuren blauw en wit. Verschillende kunstwerken staan tegen de gevel en je mag het huis gratis bezichtigen. Je krijgt heel even het gevoel dat je in Oia bent op Santorini. Als je smalle pad verder volgt kom je op het trendy terras van het Art Café. Bovendien word je hier getrakteerd op een schitterend uitzicht op de stad Volos.

Een andere tip voor koffie of thee met heerlijke lokale zoete lekkernijen is Aeriko Café-bar. Traditioneel interieur en exterieur en terras met fraai uitzicht. De plek voor een heerlijke zelfgemaakte brownie en probeer eens de aeriko coffee. Een speciale espresso met baileys, kahlua, warme chocolademelk en opgeklopte melk erop. Het café ligt langs de weg van Portaria naar Makrinitsa.

Meer Griekenland aanbiedingen


Makrinitsa bezienswaardigheden

Makrinitsa Pilion

Makrinitsa traditioneel huis op Pilion

Makrinitsa heeft aantrekkelijke bezienswaardigheden. In het “Topali Mansion” vind je het kunstmuseum en tevens volkenkundig museum. Verdeeld over drie verdiepingen in een traditioneel huis vind je ongeveer 1.500 verschillende voorwerpen. Dagelijks toegankelijk, behalve op maandag, en in Makrinitsa sinds 1994.

In het lagere gedeelte van Makrinitsa, ook wel Koukourava genoemd, is de Middeleeuwse Skotinioti toren een bezienswaardigheid en daarbij de oude molens. Deze laatste liggen verscholen tussen de bomen in de kloof.

Het centrale plein van Makrinitsa is op zich zelf al een bezichtiging waard. Hier kun je jezelf opfrissen en wat drinken uit de natuurlijke bron. Herkenbaar aan de vier leeuwenkoppen en deze bron dateert al uit het jaar 1809.