Gerovassiliou wijnhuis

Ktima Gerovassiliou is al sinds 1981 actief bezig met haar wijngaard, verschillende druivensoorten en het maken van wijnen. Op de hellingen van Epanomi, 25 kilometer ten zuidwesten van Thessaloniki en 15 kilometer van de internationale luchthaven Makedonia, ligt de minutieuze goed verzorgde wijngaard van het moderne wijnhuis. Hier worden dagelijks de gerenommeerde wijnen geproduceerd.

Bezoek het Gerovassiliou wijnmuseum met de collectie kurkentrekkers

In de begin jaren ’80 bracht de heer Vangelis Gerovassiliou nieuw leven in de familie wijngaarden door het planten van de, in die tijd, bijna uitgestorven Griekse druivensoort Malagousia. Hij was de eerste die wijn introduceerde gemaakt van Malagouzia druiven. Vervolgens bewees hij met goede wijnen dat deze inheemse uitstervende druivensoort uitstekend geschikt is voor het maken van unieke wijn.

Op de dag van vandaag groeien er meer druivensoorten, Griekse en internationale, op de wijngaarden en deze genieten van het microklimaat van Epanomi. Voor de zeer goede en constante kwaliteit worden de wijnen van Gerovassiliou elk jaar opnieuw beloond met belangrijke internationale  onderscheidingen.

In 1976 startte Vangelis zijn andere passie het sparen van kurkentrekkers en instrumenten waarmee wijn wordt gemaakt. Inmiddels is hij met 2.500 verschillende kurkentrekkers één van de grootste verzamelaars van kurkentrekkers ter wereld. De verzameling kurkentrekkers van de heer Gerovassiliou kun je in het hart van het wijnhuis bekijken in het Gerovassiliou wijnmuseum; gelegen naast de ondergrondse wijnkelder en de wijnproeverij.

Gerovassiliou wijnhuis tips

Gerovassiliou wijnhuis wijnkelders

Wijnkelder wijnhuis Gerovassiliou

Ktima Gerovassiliou organiseert wijnproeverijen, maar ook educatieve programma’s voor verschillende leeftijdsgroepen, speciale evenementen voor kinderen, bijeenkomsten en lezingen over wijn en kunst, wetenschappelijke symposia en zelfs theater- en muziekvoorstellingen.

Je kunt dus met de hele familie naar het Gerovassiliou wijnhuis en wijnmuseum. Een tip als je op vakantie bent in Thessaloniki of Chalkidiki. Ook is een bezoek aan het wijnhuis prima te combineren met een stedentrip naar Thessaloniki. Voor het programma kun je het beste op de site van Gerovassiliou kijken.

Bovendien is het wijnhuis één van de oprichters van de Wine Producers Association of the Northern Greek Vineyard voor de promotie van wijnen in Noord Griekenland. Gerovassiliou neemt actief deel in evenementen die worden georganiseerd door Wine Roads of Northern Greece; een samenwerking van wijnproducenten in Noord Griekenland met een innovatief programma voor culturele en toeristische interesse.

Gerovassiliou wijnhuis bezienswaardigheden

Gerovassiliou wijnmuseum kurkentrekkers

Collectie kurkentrekkers Gerovassiliou wijnmuseum

Ktima Gerovassiliou is open voor alle oenologen en iedereen die geïnteresseerd is in de wijnwereld. Bij een bezoek krijg je een rondleiding met gids langs de wijnproductie en de plaatsen waar de wijn op flessen wordt getapt, de wijnkelders en het wijnmuseum. Je komt tijdens de tour dus langs alle bezienswaardigheden. Aan het einde van de tour mag je de wijnen van Gerovassiliou proeven in de speciale proefruimte. In de Gerovassiliou shop kun je de verschillende wijnen en mooie wijnsouvenirs kopen voor thuis.

Openingstijden van het Gerovassiliou wijnhuis en wijnmuseum:

Maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 15.00 uur
Zaterdag gesloten
Zondag van 11.00 tot 17.00 uur
Entree 5,00 € per persoon

De tours, in Engels of Grieks, starten elk heel uur en de laatste mogelijkheid is een uur voor sluitingstijd. Ook minder valide personen kunnen aan deze tours deelnemen.

Gerovassiliou wijnhuis hoe te bereiken

Gerovassiliou winery route map

Ktima Gerovassiliou route kaart

Gerovassiliou heeft zowel in Nederland als in België een importeur. De meeste Griekse wijnen als de  witte Malagousia en Viognier worden hier verkocht.Als particulier kun je hier informeren naar de verkooppunten van Gerovassiliou in je eigen omgeving.

De weg naar Ktima Gerovassiliou is niet zo heel eenvoudig. Het ligt buiten het dorp Epanomi en op de route kaart heb je beter zicht waar het wijnhuis zicht bevindt. Het vliegveld van Thessaloniki is dichtbij en vanuit Chalkidiki kun je via de kustweg of de hoofdweg naar Thessaloniki naar de winery rijden.

Nederland
Tsantos Import-Export B.V.
Vijfhuizenberg 72 D-F
4708 AL Roosendaal
Tel  +31(0)165565084

België
Sani S.C.R.L
Boulevard LD de Dixmude 25-29
1000 Bruxelle-Ville
Tel  +32(0)22184204