Wijn uit Rhodos: bezoek wijnhuis Anastasia Triantafyllou

3 januari 2024 Bas Wanrooij
Wijngaarden van het Anastasia Triantafyllou wijnhuis

Uitzicht op de druivenranken vanaf het terras van Estate Triantafyllou op Rhodos

In contact komen met locals en lokale producten proeven is een interessante activiteit om te doen tijdens je vakantie in Griekenland. Al sinds de 7e eeuw voor Christus wordt er wijn op Rhodos gemaakt en Athiri is een lokale druif die veel wordt gebruikt voor witte wijnen. Je kunt dan ook een wijnhuis bezoeken op Rhodos in bijvoorbeeld de wijnregio rondom het dorp Embona. Veel dichterbij vakantiebestemmingen als Ialyssos, Rhodos-stad en Faliraki vind je eigenlijk een beter alternatief. Het wijnhuis Anastasia Triantafyllou ligt namelijk op korte afstand, vier minuten rijden, van de Petaloudes vlindervallei en deze hotspots kun je dan ook prima met elkaar combineren tijdens een dagje uit.

Wijnproeverij op Rhodos

Wijnhuis en terras op Rhodos

Terras voor de wijnproeverij en kookworkshop

We brachten een bezoek aan Estate Anastasia Triantafyllou en hadden een afspraak met Jason Zafeirakopoulos voor een wijnproeverij. Het herkenbare lichtroze gebouw met groene luiken van de foto’s zagen we al vanaf de weg. Dit is echter niet het wijnhuis zelf en in het voor- en naseizoen is hier dan ook niemand te vinden. In het hoogseizoen worden bezoekers hier overigens wel ontvangen. Iets verderop staat een bord langs de weg met een pijl naar Estate Anastasia Triantafillou. Het pad slaat van de doorgaande asfaltweg af en brengt je meer naar het afgelegen groene binnenland van Rhodos. Al snel nader je de plek waar je moet zijn waar een uitnodigend terras met typisch Grieks houten stoeltjes op je wacht. Je passeert al enkele wijngaarden onderweg en vanaf de estate heb je vrijwel overal zicht op druivenranken. Jason heet ons welkom voor onze wijnproeverij op Rhodos.

Estate Anastasia Traintafyllou is een familiebedrijf

De naam van dit wijnhuis op Rhodos komt trouwens van de moeder van Jason, Anastasia Triantafyllou genaamd. Een echt familiebedrijf, want ook zijn vader is eigenaar en nauw bij de twee wijnmakers betrokken. In 2021 heeft in deze streek een felle natuurbrand gewoed, die het wijnhuis van Jason en zijn ouders bijna had verwoest. Nu amper twee jaar later is de omgeving alweer aardig aan het herstellen. Gelukkig maar!

De soorten wijn uit Rhodos

Retsina van Anastasia Triantafyllou wijnhuis op Rhodos

Mooie fles Retsina wijn op tafel voor de proeverij

Ze produceren bij Triantafyllou op Rhodos 11 verschillende wijnen die je ook allemaal kunt proeven als je zou willen. Tevens distilleren ze hun eigen Tsipouro. Noemenswaardig is de hoogwaardige Retsina van de lokale Athira-druif, waar hars aan toegevoegd is. En dit vinden wij een mooi souvenir uit Rhodos. We proeven verder nog o.a. de witte Nefeli wijn en de rode Mandilari. Wil je dus een keer wat anders zien en doen op Rhodos, dan is een bezoek aan dit wijnhuis een tip. Je kunt hier bij Jason en zijn ouders kiezen uit een wijnproeverij of een wijntour boeken met een heuse kookworkshop.