Manousakis wijnhuis op Kreta

23 september 2020

Manousakis wijnhuis op KretaTijdens ons bezoek aan Kreta in juli mocht een wijnhuis niet ontbreken. Manousakis winery is opgericht in 1993 en in 1997 gestart met produceren van wijnen. Deze zomer kregen we door Covid-19 restricties helaas geen rondleiding door de productieruimte, maar hebben we wel mogen genieten van een wijnproeverij. Het wijnhuis ligt prachtig gelegen in het dorp Vatolakkos, in de groene binnenlanden van Kreta, op slechts 16 kilometer van de stad Chania en is dagelijks geopend.

De beste druiven die passen bij het klimaat

In 1993 is Ted Manousakis gestart met het verbouwen van druiven op hoogtes van 350 meter tot 650 meter boven de zeespiegel tegen de hellingen van het Lefka Ori gebergte. Hij was geen oenoloog en liet zich uitgebreid inspireren door wijnexperts als Lucie Morton, Laurence Feraud, Yves Herody en Bruce Zoecklein. Mediterrane druivenrassen Syrah, Grenache, Mourvèdre en Roussanne blijken het beste te passen bij het klimaat van West-Kreta en groeien goed op de grond van de Manousakis wijngaarden.

Manousakis wijnhuis op KretaIn 1997 begon hij wijn te produceren en in 2007 kwam zijn dochter Alexandra uit New York terug naar het dorp Vatolakkos. Tegenwoordig leidt zij het wijnhuis en is de productie jaarlijks gegroeid van 35.000 naar 150.000 flessen met 12 verschillende labels. Eén van de meest populaire labels is anno 2020 de witte Nostos Romeiko en is tevens onze favoriet. Een droge witte wijn gemaakt van de lokale inheemse Romeiko druif.

Genieten in het Kretenzer restaurant

Bij het wijnhuis ligt tevens het traditionele restaurant. Tussen de olijfbomen kun je genieten van de Manousakis wijnen en authentieke veelal Kretenzer gerechten. De dakos zijn een tip. Mocht je niet naar Vatolakkos kunnen komen, dan kun je de wijnen ook proeven in veel restaurants op het Griekse eiland. Bijvoorbeeld in restaurant Salis, The Five, Ginger Concept, Prima Polra en Pallas in de stad Chania.