Alonissos oude stad

De oude stad van Alonissos, ook wel Alonissos Old Town, Chora of gewoon Alonissos stad genoemd, ligt hoog op een rots in het zuiden van het Sporaden eiland. De aardbeving van 1965 heeft een groot gedeelte van de oude stad verwoest en bijna alle 3.000 inwoners zochten noodgedwongen hun nieuwe stek in het havenplaatsje Patitiri. Inmiddels is de oude stad bijna helemaal opnieuw opgebouwd en de bezienswaardigheid van het Griekse eiland.

Alonissos oude stad mag je niet missen tijdens je vakantie

Slechts vijf kilometer liggen Patitiri en Alonissos oude stad van elkaar verwijderd. Toch is het hoogteverschil behoorlijk. Het openbaar vervoer heeft meerdere diensten per dag en verbindt de twee met elkaar. Zelf met een huurauto rijden kan natuurlijk ook. Het uitzicht is op veel plaatsen in de oude stad prachtig en de zonsondergang is hier een tip.

Een wandeling maken door Alonissos stad mag niet ontbreken tijdens je vakantie op het groene eiland. De geplaveide straatjes, met soms steile trappen omhoog, ademen geschiedenis uit. Elk paadje naar links of rechts brengt je bij een nieuw pleintje, huis, kerk of tuintje. Het hele stadje is pittoresk met genoeg fotogenieke stekjes.

De vastgoedprijzen in Alonissos oude stad zijn de laatste jaren flink gestegen. Mocht je hier een eigen plekje willen hebben dan moet je flink in de buidel tasten. In het stadje kun je appartementen huren of een hotelkamer. Voor het hoogseizoen is vroegboeken, gezien het beperkte aanbod van vakantiewoningen, een tip.

foto album Alonissos

Alonissos oude stad tips

Alonissos oude stad restaurants

Alonissos oude stad – traditionele restaurants

Aan het einde van de het hoofdpad door Alonissos oude stad kom je bij Hayiati café. Eigenlijk meer een patisserie met piano bar. Een fraai terrasje met een schitterend uitzicht op het zuiden van Alonissos en verderop het eiland Skopelos. Tips zijn hier de traditonele “cheese pie” en “spinach pie” van het Griekse eiland Alonissos. Al sinds 2000 zijn ze in het hart van de Alonissos oude stad gevestigd en eigenaresse Meni maakt bovendien heerlijke “homemade” nuts pie en chocolate pie. Tip voor bij de koffie.

Restaurant Kastro en grill house is een tip om ’s avonds wat te gaan eten. In herkenbaar Grieks blauw en wit vind je het traditionele gebouw net na het dorpsplein van Alonissos oude stad. Een uitnodigend terras met een echte Griekse menukaart. Een deel van het terras ligt iets hoger, schuin tegenover het pand, met een mooi uitzicht op Alonissos en is een mooie locatie voor de zonsondergang.

Meer Griekenland aanbiedingen


Alonissos oude stad bezienswaardigheden

Alonissos oude stad bougainville

Alonissos oude stad – roze bougainville

Bezienswaardigheden zijn er in overvloed in Alonissos oude stad. Geen specifiek museum of archeologische vindplaats, maar juist die steegjes en oude gebouwen. Soms in fraaie pasteltinten of versierd met roze of paarse bougainville. Neem de tijd voor een wandeling en tussen 11.00 en 15.00 uur heb je ’s zomers het beste licht voor de mooiste kiekjes.

In de winkeltjes, voornamelijk aan de hoofdstraat, worden lokale souvenirs aangeboden. Van kruiden tot honing en van kledij tot accessoires voor in je woon- of slaapkamer thuis.