Alonissos in top 8 duurzame bestemmingen National Geographic

19 november 2020 Bas Wanrooij

Alonissos in top 8 duurzame bestemmingen National GeographicAlonissos is door het National Geographic magazine voor 2021 opgenomen in de top 8 van duurzame bestemmingen wereldwijd met een zesde plaats. Een mooie opsteker voor het groene Sporaden-eiland en het is de enige Griekse notering in de gehele top 25 voor volgend jaar. Het deze zomer geopende onderwatermuseum, dat ook wel ’the Parthenon of shipwrecks’ wordt genoemd, is een belangrijk item in de beoordeling.

Het eerste National Marine Park

Al enkele jaren krijg je in de winkels op Alonissos geen plastic tasjes meer. De vervuiling in zee hiervan is enorm en de lokale bevolking stimuleert toeristen om één tas te gebruiken voor de boodschappen en het strand tijdens een vakantie. Het eerste ‘National Marine Park‘ van Griekenland ligt dichtbij het eiland en herbergt een unieke onderwaterwereld. Hier huisvest zich onder andere de beschermde Mediterrane zeehond, in Griekenland ook wel Monachus Monachus genoemd.

Onderwatermuseum

Het onderwatermuseum is slechts een gedeelte van het beschermde maritieme park van Alonissos. In totaal is het hele gebied bijna 2.200 km2 groot. ‘The Parthenon of shipwrecks’ is alleen met gids toegankelijk en om daadwerkelijk bij het Peristera scheepswrak te komen dien je zo’n 24 meter diep te kunnen duiken.

Alonissos is een groen eiland en niet gericht op het massatoerisme. Je kunt het eiland bereiken door in de zomermaanden eerst rechtstreeks te vliegen naar Skiathos en van daaruit met de veerboot via Skopelos te varen.