Combineer vakantie Santorini met Anafi

17 augustus 2022 Bas Wanrooij

Combineer vakantie Santorini met AnafiZoek je voor je vakantie twee eilanden met een groot contrast? Denk dan eens aan een combinatie van het populaire Santorini en het vredige Anafi. Ze vallen onder dezelfde gemeente en hemelsbreed is de afstand tussen beide Griekse eilanden slechts 29 kilometer. De overtocht met een fast ferry duurt dan ook maar een uur. Met de grote ‘Blue Star’ kan ook, maar dan heb je 30 minuten meer nodig. Zo combineer je een vakantie op Santorini met Anafi.

Tips voor je verblijf op Santorini

Vanuit Nederland kun je rechtstreeks op de luchthaven van Santorini vliegen. En ook weer terug natuurlijk. Een dag of drie á vier op dit Cycladen-eiland verblijven in een mooi hotel aan de calderawand is een tip. Ga dan ook eens lekker luxe dineren met de zonsondergang erbij in bijvoorbeeld Imerovigli of Oia. Proef de wijn van de lokale Assyrtiko-druif in één van de vele wijnhuizen en huur een scooter of auto om naar het antieke Akrotiri te gaan. Andere tips hier in de omgeving om te bezoeken zijn Red beach en de oude tomatenfabriek. Voor een dagje naar het donkere zandstrand tippen we de kustplaats Perivolos met gave beach bars. Ook de oude hoofdstad Pyrgos is een bezoekje waard.

Naar buureiland Anafi met de boot

Ontdek Griekse eiland AnafiVanuit de haven van hoofdstad Fira vertrekken meerdere veerdiensten per week naar het haventje van Agios Nikolaos op Anafi. De frequentie is in de zomer hoger dan in het voor- of naseizoen. De snelle boten van Seajets varen twee keer per week overdag en zijn iets prijziger dan de nachtelijke veerdiensten van Blue Star ferries en Anek lines. Een verblijf van (minimaal) een dag of twee á drie op Anafi is een tip. En dan in of zo dicht mogelijk bij het gemoedelijke en gezellige hoofdstadje Chora. De witte blokwoningen zijn hier amfitheatersgewijs gebouwd tegen de kale rotsen. Lekker relaxen op een terrasje van een traditioneel Griekse taverne of een wandeling maken naar een rustig zandstrand als Klisidi beach in de buurt.

Bijzonder is de monoliet Kalamos in het zuidoosten. Deze steile rots van 460 meter geeft Anafi de bijnaam ‘Gibraltar van Griekenland’ en mag zich zelfs de op één na hoogste van het Middellandse Zeegebied noemen. Boven op deze angstaanjagende rots pronkt het witte Kalamiotissa klooster. Het klooster kun je bezoeken tijdens je verblijf op dit vulkaaneiland. Je moet er wel wat voor over hebben. Trek je wandelschoenen aan, want de laatste twee kilometer over een smal wandelpad naar boven dien je te voet af te leggen.

Een tip om je terugreis met de veerboot naar Santorini niet op dezelfde dag als je vlucht terug naar Nederland te plannen. Het komt namelijk weleens voor dat, bijvoorbeeld door stormachtig weer, een veerdienst uit de vaart wordt gehaald.