Milies

Milies is een bergdorp op Plion in Griekenland. Een bezienswaardigheid tijdens je vakantie op Mount Pilion en eenvoudig te bereiken. Vanuit de stad Volos is de afstand 28 kilometer en reistijd met de auto ongeveer 40 minuten. Kala Nera ligt op negen kilometer rijden van de plaats, maar je kunt ook een wandeling maken vanuit deze vakantiebestemming naar het authentieke dorp.

Milies een typisch bergdorp in Pilion met historische bezienswaardigheden

Het stoomtreintje van Pilion is een andere optie om in Milies te komen. Hier is namelijk het gele eindstation van de treinreis en in het hoogseizoen is het in het dorp tussen 11.30 uur en 15.00 uur gezellig druk. Dit is de periode dat toeristen, die met het stoomtreintje reizen, in Milies verblijven. De parkeerplaats bij het station is overigens beperkt.

In Milies is de kerk van Taxiarches een belangrijke bezienswaardigheid. Binnen kun je religieuze schilderingen bekijken en het gebouw zelf is uniek qua architectuur. De oude bibliotheek is een andere trekpleister van het traditionele bergdorp. Een grote verzameling zeer oude en zeldzame boeken. De kerk Agia Triada, langs de weg naar Tsagarada, is één van de mooiste historische kerken in deze omgeving.

Het centrum van het dorp ligt wat hoger dan het treinstation. Een wandeling hiernaartoe kun je maken. De bouwstijl van de meeste huizen in Milies zijn net zo karakteristiek als die in de andere bergdorpen in Pilion. Toch ook hier veel oranje dakpannen in plaats van lichtgrijs leisteen als dakbedekking.

Pilion foto album

Milies tips

Station stoomtrein Milies Pilion

Milies Pilion – station stoomtrein

Milies is authentiek en traditioneel en het zal je niet verbazen dat men hier zijn eigen festivals viert. De meeste festivals vinden plaats in de zomermaanden. In augustus zijn er bijvoorbeeld het appel festival en peer festival en als je in Milies of Pilion op vakantie bent is dit erg leuk om mee te maken.

Voor wandelaars zijn Milies en de omgeving een walhalla. Wandelen over de stenen paadjes, langs de oude traditionele herenhuizen en de natuurlijke waterbronnen. Een korte pauze op een terrasje op het centrale plein van Milies. Wandelroutes zijn er hier genoeg. Bijvoorbeeld naar Tsagarada aan de andere kant van de berg.

Meer Griekenland aanbiedingen


Milies bezienswaardigheden

Miles oude bibliotheek op Pilion

Milies Pilion – de oude bibliotheek

In de oude bibliotheek van Milies vind je niet alleen boeken, maar ook belangrijke en zeldzame documenten van de Griekse revolutie. Op de bovenste etage van het museum ligt in een vitrine de eerste echte Griekse vlag.

Het treinstation van Milies en eindpunt van het stoomtreintje “Moutzouris” is een andere interessante bezienswaardigheid. In 1895 startte de Italiaan Evaristo De Kiriko enthousiast aan het project en het werd één van de mooiste spoorlijnen ter wereld. Vandaag de dag is nog 16 kilometer van de originele route van 29 kilometer in gebruik.

De Taxiarches kerk is zeker bezienswaardig in Milies. Deze kerk speelde een grote rol tijdens de Pilion revolutie tegen de Turken en wordt volledig ook wel Panmegiston Taxiarchon genoemd.