Op vakantie naar Astypalea

19 augustus 2021 Bas Wanrooij

Op vakantie naar Astypalea GriekenlandWil je op vakantie naar het Griekse eiland Astypalea? Dat kan uiteraard en je kunt de reis zelf organiseren. De ligging van Astypalea is, tussen Kos en Santorini in, vrij afgelegen. Geografisch gezien behoort het eiland tot de eilandengroep Dodekanesos of beter bekend als de Zuid-Egeïsche eilanden. Architectonisch denk je eerder aan de Cycladen met haar witte blokwoningen en blauwe koepelkerkjes.

Vliegen naar het eiland Astypalea

Astypalea heeft een eigen vliegveld, maar geen verbinding met een Nederlandse luchthaven. Voor de grotere vliegtuigen als de Boeing 737, is de landingsbaan te kort. Vanaf Kos en Athene gaan er meerdere keren per week vluchten naar Astypalea. Beide destinaties worden wel en frequent aangevlogen vanuit Nederland. Een mogelijkheid is dus om via deze bestemmingen door te reizen. Andere optie is de veerboot. Vanuit Kos zijn er twee wekelijkse verbindingen met Astypalea en de reistijd bedraagt nog geen twee uur.

Geen massatoerisme

Ducato is Astypalea restaurantOp Astypalea is geen massatoerisme en hier lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Het hoofdstadje Chora is de absolute trekpleister voor toeristen. Tevens vind je hier ook de meeste toeristische voorzieningen als accommodaties, restaurants en autoverhuurbedrijven.

Typische producten van dit eiland zijn tijm-honing en de lokale yoghurt ksialina. Wil je de moderne Griekse keuken proeven dan is restaurant Ducato di Astypalea een tip. Niet alleen de keuken is top, maar ook de ligging is het centrum bij de windmolens. Ook hip is het Chrysalis Boutique Hotel met luxe ruime kamers en een fraai uitzicht de stad Chora.

Astypalea ontdekken

Auto huren op Astypalea tijdens vakantieDit eiland is niet zo groot en het wegennet ligt hier voornamelijk aan de zuidzijde. Leuk tijdens je vakantie naar Astypalea is een ritje naar Agios Konstantinos beach met een fijne taverne aan het strand. Of verder door naar Vatses beach of Kaminakia.

Bij AstyCar in Chora hebben ze goede en nieuwe huurauto’s. Een andere tip voor Astypalaia, zoals de eilandnaam ook wel wordt geschreven, is een boottocht naar de eilandjes Koutsomyti en Kounoupi met de fraaie boot en zeer goede service van Avra Cruises.