Chios stad

Chios stad is de hoofdstad van het Griekse eiland Chios en ligt centraal aan de oostkust op een steenworp afstand van de internationale luchthaven van het eiland. De Chioten noemen de stad zelf ook wel “Chora”, zoals zoveel hoofdsteden genoemd worden van de Griekse eilanden. Chios stad heeft de belangrijkste haven van het eiland en verbindingen met Pireaus, Lavrio, Psara, Kavala, Limnos, Lesbos, Thessaloniki, Tsesmes in Turkije en Vathi en Karlovasi op Samos.

De moskee en minaret in Chios stad zijn nu het Byzantijns museum

Chios stad heeft 29.000 vaste inwoners en in de zomer wordt dit aantal een stuk hoger door de toeristen die hier verblijven tijdens hun vakantie. Bezienswaardigheden zijn er genoeg van musea tot interessante gebouwen en de poort van de oude vesting Kastro. In de wijk Kampos staan fraaie oude villa’s van de Genuezen en neoklassieke gebouwen.

In 1881 is een groot deel van de stad verwoest door een zware aardbeving. Enkele ruïnes hebben de beving overleefd en zijn nog nu nog te bezichtigen als het Kastro aan de noordzijde van de haven en de fraaie oude vestingsmuren. De Turkse bezetting is nog zichtbaar aan de oude moskee en minaret, welke tegenwoordig dienst doen als het Byzantijnse museum van Chios.

Verder naar het noorden vanaf het oude Kastro, in de wijk Tampakika, kom je bij de vier windmolens. De tweede molen van links is de hoogste. Je herkent ze vast van ansichtkaarten en kalenders in de souvenirwinkels. Iets hiervoor vind je drie ruïnes van oude windmolens. Deze zijn niet (zo fraai) gerestaureerd.

foto album Chios

Chios stad tips

Windmolens in Chios stad

Windmolens in Chios stad

Als je Chios stad gaat bezoeken tijdens je reis en de verkeersdrukte in het centrum wilt vermijden, dan kun je de auto parkeren op de parkeerplaats bij Farkaina of de Nautische club en in Ramnis straat en Evodos aan de noordkant. Van hieruit kun je eenvoudig naar het centrum van de hoofdstad van Chios wandelen.

Een andere tip is om te gaan wandelen in Kampos gelegen zes kilometer ten zuiden van Chios stad. Het is beschermd gebied van het Griekse Ministerie van Cultuur door de historische waarde en het traditionele woongedeelte. De herenhuizen met twee of drie verdiepingen met hun fraaie citrusbomen in grote tuinen maken het gebied uniek, fraai en een heerlijk rustig wandelgebied. Aan de Argenti straat 9-11 kun je in een herenhuis Citrus Memories bekijken. Entree is gratis en zo krijg je een goede indruk van Kampos en de citrusbomen.

Meer Griekenland aanbiedingen


Chios stad bezienswaardigheden

Oude Kastro van Chios stad

Kastro met hoge muren in Chios stad

In Chios stad kun je meer dan genoeg bezichtigen tijdens je vakantie. Bezienswaardig is het Byzantijnse museum gehuisvest in een oude moskee met minaret (Mecidiye Camii) aan het Vounakiou plein. Centraal op het plein ligt het gemeentelijke park met de oude fontein. Het Byzantijnse museum is dagelijks geopend van 09.00 tot 16.00 uur behalve op maandag. De entree bedraagt twee euro per persoon.

Het archeologisch museum gevestigd aan de Michalon straat 8 is in het jaar 2000 compleet verbouwd. Nu zijn er tentoonstellingen in vijf verschillende zalen en het museum is dagelijks geopend van 09.00 tot 16.00 uur behalve op maandag. Voor twee euro per persoon kun je het museum bezichtigen.

Het Kastro is de trekpleister van Chios stad en beslaat een totaaloppervlakte van ongeveer 400 m2. De centrale ingang, Porto Maggiore, van het Kastro ligt aan de zuidkant van het fort achter het gemeentehuis bij het Voukaniou plein. Direct na de entree zie je het Giustiniani paleis; een gebouw met twee verdiepingen. In de oude burcht loop je over de hoofdstraat Agios Georgios en kun je de graftombe van Kapudan Pasa Kara Ali bekijken; de leider van de Turkse vloot die op 7 juni 1822 strandde. De Agios Georgios kerk uit 993 met fraaie iconen was in 1566 even een Turkse moskee. Een andere bezienswaardigheid zijn de ruïnes van de kleine oude Batrakis moskee en in de noordhoek van het kasteel de Turkse baden uit 1700.

Vanaf het dak van de Antonio Zeno toren uit 1694 heb je een fraai uitzicht over de zee en de muren van de burcht. De grote Turkse toren Koules richting de zuidzijde is ook bezienswaardig evenals Kyra Vrysi de koude fontein. De muren en de torens van het kastro zijn het mooist te zien vanaf de buitenzijde van de ruïne en de entree tot het oude fort is gratis.

Chios stad stranden

De stranden van Chios stad liggen buiten het centrum. Een prachtig strand is Bella Vista beach dichtbij de haven aan de zuidkant van de stad. Het is het stadsstrand en georganiseerd met parasols en strandbedden. De andere zandstranden liggen in de buitenwijken of een stukje hier buiten op ongeveer tien minuten rijden vanuit het centrum. Ze liggen bij Vrondados als Ormos Lo beach, Afanis Naftis, Agia Paraskevi en Daskalopetra beach. Faciliteiten genoeg bij deze stranden met kantines, tavernes en kleine restaurants in de directe omgeving of aan het strand. Zo kun je een frisse duik combineren met een heerlijke Griekse lunch.