Vrondados

Vrondados is een vakantiebestemming op het Griekse eiland Chios en ligt op vijf kilometer ten noorden van Chios stad. Vrondados wordt ook wel Vrontados genoemd en heeft een gezellig haventje en boulevard direct aan zee. Het is eigenlijk geen aparte badplaats, maar een buitenwijk van Chios stad.

Vrondados is een havenplaatsje op het eiland Chios

Bij Vrondados vind je fraaie zandstranden als Daskalopetra, Afanis Naftis en de Blue Flag Beach Ormos Lo. De stranden zijn allemaal georganiseerd met kantinas, tavernes, strandstoelen, parasols en watersportmogelijkheden. Appartementen en hotels zijn gelegen in het dorp en in de directe omgeving. Het dorp geniet internationale bekendheid door de “rocket war” die hier met Orthodox Pasen plaatsvindt tussen twee kerken.

De kustweg scheidt de stranden en haventjes van de dorpjes met winkeltjes, tavernes en reisburo’s. Alles grenst aan elkaar en loopt in elkaar over van dorp tot dorp. Een centraal gelegen bestemming op het eiland en ideaal om van hieruit Chios te verkennen en te ontdekken.

foto album Chios

Vrondados tips

Rocketwar met Pasen in Vrondados

De vuurwerkoorlog “rocketwar” met Pasen

Vrondados is één keer per jaar wereldnieuws en dat is tijdens de traditionele paasviering in het dorp. De zogenaamde “rocketwar” vindt jaarlijks plaats op Megalo Savato; de zaterdag voor het Orthodox Pasen. Inwoners van de buurten Agios Markos en Panagia Erythiani bestoken elkaar letterlijk en figuurlijk met zelfgemaakt vuurwerk (vuurpijlen).

De symbolische oorlog wordt elk jaar uitgevochten en de gemeente treft de nodige maatregelen vooraf om het inmiddels wereldberoemde evenement veilig te laten verlopen. Ze delen kaarten uit waar je het beste kunt kijken in het dorp of vanaf de bergen of heuvels in de buurt. Mocht je deze festiviteit meemaken zorg dan dat je zo’n kaart met instructies hebt.

Meer Griekenland aanbiedingen


Vrondados bezienswaardigheden

Daskalopetra Vrondados op Chios

Haventje van Daskalopetra in Vrondados op Chios

De Daskalopetra rots is één van de archeologische bezienswaardigheden van Chios. De rots ligt in Vrondados aan Daskalapetra beach en heeft een link met de dichter Homer, die hier vroeger lessen gaf. Je kunt de rots tijdens je vakantie gratis bezoeken.