Chalkida

Chalkida, of ook wel Chalkis of Halkida genoemd, is de hoofdstad van het Griekse eiland Evia. Het is verbonden met een fraaie (nieuwe) brug met Centraal Griekenland op het vasteland en aan de noordzijde met een kleine (oude) Negroponte brug. Via beiden kun je over het Evripos kanaal Chalkis bereiken met de auto. Vanuit Athene kun je via de autosnelweg rijden of zelfs met de trein naar Chalkida. Vanaf de internationale luchthaven van Athene bedraagt de afstand 96 kilometer. Reken op een reistijd van ongeveer een uur.

Chalkida is het bruisende centrum van het eiland Evia

Chalkida ligt centraal op het eiland aan de westkust en is de enige vaste verbinding met het vasteland van Griekenland. Een vrij grote stad met zo’n 90.000 inwoners. Chalkis is een mondaine stad en bijna een buitenwijk van Athene. Atheners verblijven hier namelijk graag in Chalkida voor een korte vakantie of een weekendje weg. Eigenlijk ligt het grootste gedeelte van de stad op Evia en een gedeelte aan de andere kant van de brug in Centraal Griekenland.

Het fenomeen van de snelheid en stroming van het water in het nauw van Euripos (Euripus) geniet wereldwijde bekendheid. De ongebruikelijke stroming duurt twee tot drie dagen en is afhankelijk van de stand van de zon en maan ten opzichte van de aarde. Elke zes uur wisselt in dit kanaal de richting van de stroming van het water, met een pauze van ongeveer een uur hiertussen.

Bezienswaardigheden zijn zowel de grote (nieuwe) als de kleine (oude) brug, maar ook het Venetiaanse Karababa kasteel op de Kanouthou heuvel. Het rode huis in het centrum en het oude Romeinse aquaduct zijn andere trekpleisters voor toeristen.

foto album

Chalkida vakantiebestemmingen

Red House in Chalked op Evia

Chalkida Evia – Red House

Natuurlijk kun je je vakantie doorbrengen in Chalkida. De meeste toeristen, waaronder veel Grieken, verblijven echter maar kort in de hoofdstad van Evia. Gewoon een weekendje of een paar dagen. Vervolgens trekken ze naar het groen en bergzame noorden, het toeristische Eretria en Malakonta of verder naar het zuiden van het eiland naar Kastos of Marmari.

Hotels zijn er genoeg in de stad te vinden. Variƫrend van goedkoop tot luxe met spa. Shoppen, relaxen op een terrasje, lekker slenteren over de boulevard en een beetje cultuur snuiven. Dat is Chalkida.

Meer Griekenland aanbiedingen


Chalkida bezienswaardigheden

Chalkida Negroponte oude brug

Chalkida Evia – Negroponte brug bij Euripos nauw

In een stad als Chalkida zijn genoeg bezienswaardigheden. Als je zelf door de stad wandelt ontdek je je eigen highlights. Zoals een pleintje met terrasjes, een gezellige winkelstraat, een neo-klassiek gebouw of misschien wel een onovertroffen uitzicht.

Historische bezienswaardigheden heeft Chalkida ook. De ouwe Negroponte brug, ook wel de kleine brug genoemd, over het fenomeen van Evripos. Een bijzonder plek met verschillende bars en restaurants om van het schouwspel te genieten. Regelmatig proberen enthousiastelingen met een kano door het snelstromende water te manoeuvreren. Elke zes uur wisselt de stroomrichting van het water hier.

De nieuwe grote brug is een andere bezienswaardigheid. Het ontwerp doet denken aan de langere Rio-Antirio brug. Deze brug heft een totale lengte van 695 meter en werd in 1993 opgeleverd.

De Red House (rode huis of kokkino spiti) dateert uit het jaar 1884 en is eigendom van de familie Mallios. Tegenwoordig wordt het gebruikt voor verschillende projecten van de gemeente. Het ligt iets ten noorden van de Negroponte brug en je kijkt uit over het water.

Het Karababa kasteel is een archeologische bezienswaardigheid. Niet eens zo oud, uit 1860, maar nog in goede conditie en met een prachtig uitzicht op Chalkida. In het centrum van Chalkis ook nog het archeologisch en het volkenkundig museum.