De Peloponnesos

7 maart 2021 Bas Wanrooij

De Peloponnesos in GriekenlandDe Peloponnesos is een geografisch gebied in het zuiden van Griekenland. Het grote schiereiland wordt in het noordoosten gescheiden door het befaamde Kanaal van Korinthe en in het noordwesten door de fraaie Rio-Antirio brug. Vakantiebestemmingen liggen voornamelijk langs de zuidkust bij Kalamata en in het noorden bij Tolo en het amfitheater van Epidaurus.

Om het zuiden te ontdekken kun je vanaf Schiphol rechtstreeks vliegen op de luchthaven van Kalamata. Hier, in de streek Messinia, liggen de badplaatsen Stoupa, Agios Nikolaos , Gialova en Koroni. Ancient Messini, ook wel Ithomi genoemd, ligt verspreid over de vallei en is één van de best bewaarde geheimen van de Peloponnesos. Twee amfitheaters, een stadion en een gerestaureerde tempel zijn enkele voorbeelden van interessante bezienswaardigheden in deze oude stad.

De Mani

Ten zuiden van de toeristische zone bij Stoupa ligt De Mani. De hoekige stenen torens, gebouwd van lokaal gesteente, kenmerken de architectonische stijl in het gebied. Areopoli is het hoofdstadje en een wandeling door het oude centrum is een must. Niet ver hiervandaan kun je met een bootje varen door de druipsteengrotten van Diros. Het haventje van Limeni en het traditionele Mani dorp Vathia zijn bezienswaardig.

Monemvasia en Elafonisos

Simos beach op de PeloponnesosEen overnachting in de vesting van Monemvasia is een tip. Het ‘Gibraltar van Griekenland’ ligt in de streek Lakonia in het uiterste zuidoosten van de Peloponnesos en is met name in de weekenden een populaire bestemming bij de Grieken. Vanuit Gefira kun je het oude Monemvasia niet zien liggen. Slechts door één toegangsweg, wat de naam van het dorp verklaard, kun je Monemvasia in- en uitkomen. In het restaurant I Matoula is het uitzicht vanaf het terras fraai en van de ‘home made” gerechten op de menukaart is stifado onze favoriet.

Met een korte veerdienst door het ondiepe turquoise zeewater kom je op het eiland Elafonisos; niet te verwarren met Elafonissi op Kreta. Het gelijknamige havenplaatsje is gezellig met talloze terrasjes langs het haventje met vooral vissersbootjes. Op slechts een paar kilometer rijden ligt Simos beach, wat wij het mooiste strand van Griekenland vinden, en is niet ontdekt door het massatoerisme.

Fietsen in Kalamata

Niet alleen op Kos kun je goed fietsen, maar ook in de stad Kalamata. Net als op het Griekse eiland zijn hier speciaal aangelegde fietspaden langs de kust en door het centrum van de stad. Meerdere accommodaties bieden hun gasten (gratis) fietsen aan om de stad te gaan ontdekken.