Pyli

Pyli, ook wel Pili genoemd, is een dorp in het binnenland op het Griekse eiland Kos en is verdeeld in een oud en nieuw gedeelte. De afstand van Kos-stad bedraagt zo’n 15 kilometer. Oud Pyli, of Paleo Pyli, ligt op een hoogte van 290 meter boven de zeespiegel. Het ligt een paar kilometer ten zuidoosten van het modernere gedeelte.  Bij Pili worden veel fruitsoorten en verschillende groentes verbouwd. Het is niet direct een vakantiebestemming, maar een leuk dorp om te bezoeken tijdens je vakantie op Kos. Leuk weetje is dat dit het grootste dorp is in het binnenland.

Pyli is een dorp in het binnenland op het Griekse eiland Kos

Paleo Pyli herbergt verschillende oude bezienswaardigheden. Interessant is hier de Byzantijnse vesting. Tot circa 1830 is het oude Pyli bewoond geweest, maar door een cholera-epidemie trokken de inwoners naar het nieuwe gedeelte. Het laatste deel van de weg is onverhard en je komt door een dicht bos. Vanaf het terras van één van de tavernes heb je uitzicht op de oude burcht. In het nieuwe Pili is de Agios Georgios kerk met blauw koepeldak bezienswaardig. Ook leuk om hier op de ‘platia’ in het dorpje wat te eten of drinken in één van de taverna’s.

Bezienswaardig in het nieuwe gedeelte zijn ook het traditioneel ingerichte huis, de oude fontein en het graf van Chamylos. Maak een wandeling door het nieuwe dorp en geniet van het uitzicht wat je hebt over het eiland. Doordat Kos een redelijk vlak eiland is kun je al vanaf deze hoogte een groot deel van de kustlijn van het Griekse eiland bezichtigen. Met een huurauto kun je het dorp eenvoudig bereiken vanuit vakantiebestemmingen als Kos-stad en Kardamena.

De omgeving van Paleo Pyli nodigt uit voor wandelingen. De bergen en de groene en bosrijke omgeving maken het landschap fraai en interessant. Tijdens een wandeling wordt je getrakteerd op mooie uitzichten over het vlakke gedeelte van Kos.

foto album Kos

Pyli tips

Leuk om te doen bij Pyli is om een bezoekje brengen aan één van de organische aloe vera boerderijen van Pandrosia. Zowel jong als oud wordt vermaakt tijdens een tour over een boerderij. Aloe vera wordt veel gebruikt in huidverzorgingsmiddelen die worden verkocht in hippe verpakkingen. Tevens wordt aloe vera op Kos gebruikt is vruchtensappen. Erg gezond en bovendien lekker.

Meer Griekenland aanbiedingen


Pyli bezienswaardigheden

Op 300 meter ten oosten van het gezellige dorpsplein van Pyli vind je het graf van Harmilos (Harmylos). Hij was vanaf zo’n 300 voor Christus de heerser van Kos in Griekenland. Op dit graf van Harmilos staat een witte kapel, Stavros genaamd, met typisch Grieks blauw dakje. Een oudere Griek staat hier op wacht en bied je een kaars aan voor een euromunt om aan te steken. Tevens liggen er op een schaaltje wat druiven en ander fruit. In totaal zijn hier twaalf grafkelders te zien en de toegang is gratis.