Agia Galini

Agia Galini is een vakantiebestemming in het zuiden van Kreta. De badplaats ligt in het departement Rethymnon op 53 kilometer afstand van de gelijknamige Kretenzer stad en 80 kilometer van Heraklion Airport. Het is een geliefde bestemming onder Nederlanders met een heerlijk klimaat en gelegen in de baai van Messara aan de Libische Zee.

Agia Galini een mooie en gezellige vakantiebestemming op Kreta

Het strand Agia Galini beach wordt opgesplitst door het kleine riviertjes Pavlis. Met een loopbruggetje aan de zeezijde is er een verbinding tussen beide stranden. Aan de westkant van de badplaats vind je verschillende grotten en mooie rotspartijen in zee om te gaan snorkelen. De stranden zijn populair voor een dagje zon, zee en strand in de warme zomermaanden. In juli en augustus kan het hier erg druk zijn. Alternatieven zijn dan het naburige Agios Pavlos en Agios Georgios beach.

Agia Galini is één van de mooiste plaatsjes langs de zuidkust van Kreta. Van origine een vissersdorp, maar tegenwoordig dus een echte vakantiebestemming. De witgekalkte huisjes tegen de heuvel en verborgen smalle steegjes sieren het centrum van het dorp. Het haventje ligt vol vissersbootjes en excursieboten voor dagtrips naar stranden in de omgeving. Bij de haven vind je ook de grote gratis parkeerplaats.

Het weer is van april tot en met oktober aangenaam met een gemiddelde temperatuur overdag van minimaal 25° C. In de zomer veel uren zon en overdag geeft de thermometer 30° C of iets warmer aan. De gemiddelde jaarlijkse neerslag in Agia Galini is slechts 105 mm. (bron: meteorologisch weerstation van Timpaki). Als je april of begin mei naar Agia Galini op vakantie gaat is de kans groot dat er op de toppen van het Oros Idi gebergte nog sneeuw ligt. De bergtoppen reiken hier tot liefst 2.456 meter boven de zeespiegel, wat tevens het hoogste punt van Kreta is.

Kreta foto album

Agia Galini tips

Agia Galini op Kreta kustlijn

Agia Galini Kreta – kustlijn met mooi zeewater

Lekker wandelen door de smalle steegjes van Agia Galini is een tip voor je vakantie hier. Winkeltjes, taveernes, bars en restaurants zijn er genoeg te vinden. Voor elk wat wils. Tegen de avond een strandwandeling maken is ook aangenaam. Langs het strand vind je een ruïne van een oude tempel van Artemis.

Smalle steegjes lopen vanaf de haven omhoog richting het centrum van Agia Galini. Hierlangs tal van terrassen en winkeltjes. De huurauto kun je parkeren bij de haven.

Bekijk alle aanbiedingen

Agia Galini stranden

Agia Galini op Kreta

Agia Galini – haven en dorp

Agia Galini beach is georganiseerd met strandstoelen en parasols. Langs het strand de nodige tavernes, restaurants en accommodaties. Op verschillende plaatsen aan het strand, meest bij het riviertje, ook de nodige bomen. Lekkere schaduwplekken tegen de warme zon. Het strand en de zeebodem zijn bedekt met zand en kleine stenen.

Het zwemwater bij Agia Galini wordt op drie plaatsen in zee gecontroleerd door het Griekse ministerie van milieu, energie en klimaatverandering. De meetpunten zijn in de haven, bij het strand en bij de rivier die in zee uitmondt. In 2011, 2012 en 2013 is de kwaliteit van het zeewater hier uitstekend bevonden om in te gaan zwemmen.

In de zomermaanden vertrekken vanuit de haven dagelijkse cruises naar stranden in de buurt als Agios Georgios, Agiafarango, Agios Pavlos en zelfs Preveli.

Wat zijn jouw tips voor Agia Galini?