Agia Galini

Agia Galini is een vakantiebestemming in het zuiden van Kreta. De badplaats ligt in het departement Rethymnon op 53 kilometer afstand van de gelijknamige Kretenzische stad en 80 kilometer van Heraklion. Het is een geliefde bestemming onder Nederlanders met een aangenaam klimaat en gelegen in de baai van Messara aan de Libische Zee.

Agia Galini is een gezellige vakantiebestemming op Kreta

Het dorpsstrand Agia Galini beach wordt opgesplitst in twee delen door het riviertje Pavlis. Met een loopbruggetje aan de zeezijde is er een wandelverbinding tussen beide stranden en dus beide delen van de kustplaats. Aan de westkant van deze badplaats vind je meerdere grotten en fraaie rotspartijen in zee om bij te gaan snorkelen. Alternatieven voor een stranddag zijn het naburige Agios Pavlos beach of Agios Georgios beach.

Agia Galini is één van de mooiste dorpjes langs de zuidkust van Kreta. Van origine is dit een vissersdorp, maar tegenwoordig dus een moderne vakantiebestemming. De witgeverfde woningen liggen tegen een heuvel aan en de deels verborgen steegjes sieren het centrum van dit kustdorp. Het haventje ligt vol vissersbootjes en toeristenboten die voor dagtrips worden ingezet naar stranden in de omgeving. Bij deze haven vind je ook de grote gratis parkeerplaats.

De temperatuur is van april tot en met oktober aangenaam met een gemiddelde waarde overdag van minimaal 25°C. In de zomer zijn er veel uren zon en overdag stijgt het kwik op de thermometer dan tot 30°C of zelfs iets meer. De gemiddelde jaarlijkse neerslag in Agia Galini is slechts 105 mm. Als je in april of begin mei naar Agia Galini op vakantie gaat is de kans groot dat er op de toppen van het Oros Idi gebergte nog sneeuw ligt. Deze bergtoppen reiken in het achterlandschap tot 2.456 meter hoog en kun je zien vanaf de haven. Dit is tevens het hoogste punt van Kreta.

Kreta foto album

Agia Galini tips

Agia Galini op Kreta kustlijn

Agia Galini Kreta – kustlijn met mooi zeewater

Lekker slenteren door de smalle steegjes van Agia Galini is een tip. Winkeltjes, tavernes, bars en restaurants zijn er namelijk genoeg te vinden in dit plaatsje. De menu’s variëren van Frans tot Grieks en soms zelfs iets Aziatisch. Tegen de avond is het maken van een strandwandeling een tip. Langs het strand vind je de ruïne van een oude tempel van Artemis. Deze is bezienswaardig en vrij te bezoeken.

Vanaf de haven en de parkeerplaats omhoog, richting het centrum van Agia Galini gaan meerderepaden. Hierlangs vind je tal van terrassen en winkeltjes. Je huurauto kun je het beste parkeren bij de haven.

Meer Griekenland aanbiedingen


Agia Galini stranden

Agia Galini op Kreta

Agia Galini – haven en dorp

Agia Galini beach is georganiseerd met strandstoelen en parasols. Langs het strand vind je de nodige tavernes, restaurants en accommodaties. Op verschillende plaatsen aan het strand, meest bij het riviertje, ook de nodige bomen. Lekkere schaduwplekken tegen de warme zon. Het strand en de zeebodem zijn bedekt met een mix van zand en kiezels.

Het zwemwater bij Agia Galini wordt op drie plaatsen in zee gecontroleerd door het Griekse ministerie van milieu, energie en klimaatverandering. De meetpunten zijn in de haven, bij het strand en bij de rivier die in zee uitmondt. Elk jaar is de kwaliteit van het zeewater hier uitstekend bevonden om in te gaan zwemmen.

In de zomermaanden vertrekken vanuit de haven dagelijkse cruises naar stranden in de buurt als Agios Georgios, Agiafarango, Agios Pavlos en zelfs Preveli.