Agia Galini

Agia Galini is een vakantiebestemming in het zuiden van Kreta. De badplaats ligt in het departement Rethymnon op 53 kilometer afstand van de gelijknamige Kretenzer stad en 80 kilometer van Heraklion Airport. Het is een geliefde bestemming onder Nederlanders met een heerlijk klimaat en gelegen in de baai van Messara aan de Libische Zee.

Agia Galini een mooie en gezellige vakantiebestemming op Kreta

Het strand Agia Galini beach wordt opgesplitst door het riviertje Pavlis. Met een loopbruggetje aan de zeezijde is er een wandelverbinding tussen beide stranden. Aan de westkant van deze badplaats vind je verschillende grotten en mooie rotspartijen in zee om te gaan snorkelen. De stranden zijn hier populair voor een dagje zon, zee en strand in de warme zomermaanden. Hierdoor kan het in juli en augustus dus erg druk zijn. Alternatieven voor een stranddag zijn dan het naburige Agios Pavlos of Agios Georgios beach.

Agia Galini is één van de mooiste plaatsjes langs de zuidkust van Kreta. Van origine is dit een vissersdorp, maar tegenwoordig dus een echte vakantiebestemming. De witgeverfde huisjes tegen de heuvel aan en deels verborgen smalle steegjes sieren het centrum van het dorp. Het haventje ligt vol vissersbootjes en boten voor dagtrips naar stranden in de omgeving. Bij deze haven vind je ook de grote gratis parkeerplaats.

De temperatuur is van april tot en met oktober aangenaam met een gemiddelde overdag van minimaal 25° C. In de zomer zijn er veel uren zon en overdag geeft de thermometer dan 30° C of zelfs iets warmer aan. De gemiddelde jaarlijkse neerslag in Agia Galini is slechts 105 mm. (bron: meteorologisch weerstation van Timpaki). Als je in april of begin mei naar Agia Galini op vakantie gaat is de kans groot dat er op de toppen van het Oros Idi gebergte nog sneeuw ligt. Deze bergtoppen reiken in het achterlandschap tot liefst 2.456 meter boven de zeespiegel. Dit is tevens het hoogste punt van Kreta is.

Kreta foto album

Agia Galini tips

Agia Galini op Kreta kustlijn

Agia Galini Kreta – kustlijn met mooi zeewater

Lekker slenteren door de smalle steegjes van Agia Galini is een tip voor je vakantie hier. Winkeltjes, tavernes, bars en restaurants zijn er genoeg te vinden in dit plaatsje. Menu’s variëren van Frans tot Grieks en soms zelfs iets Aziatisch. Tegen de avond is het een tip om een strandwandeling te maken. Langs het strand vind je een ruïne van een oude tempel van Artemis. Deze is bezienswaardig en vrij te bezoeken.

Smalle steegjes lopen vanaf de haven en de parkeerplaats omhoog richting het centrum van Agia Galini. Hierlangs vind je tal van terrassen en winkeltjes. Je huurauto kun je gratis parkeren bij de haven.

Bekijk alle aanbiedingen

Agia Galini stranden

Agia Galini op Kreta

Agia Galini – haven en dorp

Agia Galini beach is georganiseerd met strandstoelen en parasols. Langs het strand de nodige tavernes, restaurants en accommodaties. Op verschillende plaatsen aan het strand, meest bij het riviertje, ook de nodige bomen. Lekkere schaduwplekken tegen de warme zon. Het strand en de zeebodem zijn bedekt met zand en kleine stenen.

Het zwemwater bij Agia Galini wordt op drie plaatsen in zee gecontroleerd door het Griekse ministerie van milieu, energie en klimaatverandering. De meetpunten zijn in de haven, bij het strand en bij de rivier die in zee uitmondt. In 2011, 2012 en 2013 is de kwaliteit van het zeewater hier uitstekend bevonden om in te gaan zwemmen.

In de zomermaanden vertrekken vanuit de haven dagelijkse cruises naar stranden in de buurt als Agios Georgios, Agiafarango, Agios Pavlos en zelfs Preveli.