5 tips voor je vakantie naar Agia Pelagia

5 maart 2024 Bas Wanrooij

Baai en strand van Agia Pelagia op KretaGa je op vakantie naar Agia Pelagia op het Griekse eiland Kreta? We geven je graag tips wat leuk is om te zien en doen als je hier één of twee weken vakantie gaat vieren. De gezellige badplaats ligt vrij centraal langs de noordkust van Kreta op 26 kilometer ten westen van de luchthaven van Heraklion. Met een huurauto of taxi duurt je rit ongeveer 25 minuten. Heb je een transfer van je reisorganisatie dan duurt de busreis iets langer, omdat je een stop maakt bij meerdere accommodaties. Agia Pelagia is een leuke vakantiebestemming voor jong en oud met de nodige winkels, restaurants, hotels en meerdere fraaie stranden. Lees onze 5 tips voor je vakantie naar Agia Pelagia.

1. Snorkelen bij Agia Pelagia

In de baai van Agia Pelagia kun je langs de rotsachtige kustlijn goed snorkelen. Bijvoorbeeld in de buurt van de Agia Pelagia kapel aan de noordkant van de baai of aan de zuidkant bij de parkeerplaats. Georganiseerd kun je voor een halve dag hiervandaan een snorkelexcursie boeken naar wat meer afgelegen fraaie baaien en naar de blauwe grotten. Een masker en snorkel krijg je in bruikleen die dag. Ook bij Pasromoura en Mononaftis beach, twee baaien ten noorden van Agia Pelagia, kun je prima je snorkeluitrusting meenemen. Net als de prachtige baai van Ligaria, op loopafstand van Agia Pelagia, iets ten zuiden van de badplaats. Hier is restaurant Liber Ligaria een schitterende locatie met een prima Griekse keuken voor een drankje of lunch.

2. Dagje shoppen in Heraklion

Venetiaanse haven in HeraklionAangezien je dichtbij de Kretenzische hoofdstad bent is een dagje shoppen en cultuur snuiven hier een leuk uitje voor het hele gezin. Je kunt voordelig en vrij gemakkelijk met het openbaar reizen van en naar Heraklion. Een ritje met de bus is ongeveer 35 minuten. Informeer lokaal naar de busdiensten in de periode dat je hier op vakantie bent.

Het mooiste uitzicht op de Venetiaanse haven van Heraklion en de stad heb je vanaf het Koulés fort. Om te shoppen wandel je het beste over 25th August avenue en ga je zeker naar de vlooienmarkt op 1866 street. Mis ook niet het archeologisch museum van Heraklion, wat ook wel wordt gezien als één van de mooiste en belangrijkste musea van Griekenland.

3. Bezoek het Moni Savvathianon klooster

Het Moni Savvathianon klooster ligt op 12 kilometer rijden van Agia Pelagia in de binnenlanden, bij Rodia op 400 meter hoogte. De twee kerken Agios Antonios en Agios Savvas zijn hier met elkaar verbonden door een pad van ongeveer 200 meter. Het nonnenklooster Moni Savathinaion is een must-see, meestal niet druk en dagelijks geopend van 08:00 tot 13:00 uur en van 16:00 tot 18:00 uur.

4. Bergdorp Fodele geboorteplaats El Greco

Agia Pelagia beach op KretaFodele is een traditioneel bergdorp op 10 kilometer rijden van Agia Pelagia. Hier is de beroemde Griekse schilder ‘El Greco’, Domenikos Theotokoupolos, in 1541 geboren. Leuk en interessant om te bezoeken is het kleine El Greco museum. Na een bezoek kun je gezellig wat gaan drinken of eten in één van de authentieke tavernes die het dorpje Fodele rijk is. Tip: maak ook een wandelingetje door de rest van het oude dorp.

5. Mooi zwemmen bij Filakes beach

Nou kun je op heel veel plaatsen goed zwemmen bij Agia Pelagia. Wij vinden Filakes beach een prachtige plek om een duik te nemen. Hier kleurt het zeewater namelijk azuurblauw en de kleine baai ligt wat uit de wind, waardoor je hier rustig kunt zwemmen in het heldere zeewater. Springen van de rotsen in zee wordt ook wel gedaan. De zandstrandjes van Filakes zijn klein en liggen wat verscholen.