Preveli

Preveli, ook wel geschreven als Préveli, is een trekpleister aan de zuidkust van Kreta. In het geheel zijn het twee kloosters (Kato Moni en Piso Moni) en een mooi strand met palmenbos (Palm Beach). De afstand van Rethymnon bedraagt 38 kilometer met een reistijd van zo’n 45 minuten. Het palmenbos en strand van Preveli liggen aan het eind van de Kourtaliotikokloof. Het laatste gedeelte van de kloof is zo’n drie kilometer lang en halverwege ontspringt hier een riviertje Megalo Potamos, welke in de Libische Zee stroomt.

Préveli palm beach is een uniek natuurgebied met kloosters op Kreta

In augustus 2010 heeft er een bosbrand gewoed in Preveli en ging een groot deel van de palmen in vlammen op. Inmiddels, mei 2015, hebben het bos en de palmen zich goed hersteld. Op Kreta zijn twee palmenbossen, Vai en Preveli, en allebei uniek in Griekenland en Europa. De palmensoort die hier groeit is Phoenix Theophrasti of de Kretenzer dadelpalm.

Preveli Palm Beach kun je op drie manieren bereiken. Met de auto vanaf de oost- en westzijde en met de boot vanuit Agia Galini en Plakias. Met de auto heeft de parkeerplaats, € 2,- per auto, aan de westzijde de voorkeur. Via een pad kun je wandelen naar het strand beneden. De wandeling naar beneden is zo’n 20 minuten, maar terug naar boven gaat minder gemakkelijk. Vanaf deze parkeerplaats heb je bovendien een spectaculair uitzicht op de Kourtaliotikokloof en het strand. Een tip voor een mooie vakantiefoto.

Het klooster Piso Moni Preveli is een tip om te bezoeken en ligt niet ver van het Preveli palmenstrand vandaan. Wat verder terug in de kloof ligt een ander klooster Kato Moni genaamd.

foto album Kreta

Preveli tips

Preveli Kreta het Nicolas the Kourtaliotis of Asomatis kerkje

Preveli Kreta – Nicolas Kourtaliotis Asomatis kapel

3,5 kilometer voor Preveli beach zie je langs de doorgaande weg een bordje kerk st. Nicolas the Kourtaliotis of Asomatis. Het is zeer de moeite waard om je auto hier te parkeren en de wandeltocht naar de kerk beneden te maken. Let op het is een wandeling via zo’n 300 traptreden naar beneden en ook weer terug omhoog. Beneden staat niet alleen de kleine kapel, maar ook zijn er prachtige watervallen en stroomt er een beekje met kraakhelder bronwater.

Op je weg verder naar Preveli kom je langs een oude Venetiaanse boogbrug. De brug ligt langs de doorgaande weg naar Preveli bij de taveerne Gefyra. Tip voor een vakantiefoto. Nog geen kilometer verder rijden ligt het oude Kato Moni Preveli klooster. Sinds kort (2015) open voor publiek. Toegang bedraagt € 2,50 per persoon en er is ook een museum.

Het andere klooster van Preveli, Piso Moni Preveli, ligt niet ver van de parkeerplaats van Palm beach. Wandelend wat te ver en je kunt hier je auto voor de deur parkeren. Bij het klooster een restaurant en winkeltje voor versnaperingen. Toegang tot het Piso Preveli klooster bedraagt € 2,50 per persoon. De monniken hier houden ook verschillende dieren als lama’s en herten.


Preveli stranden

Preveli Kreta het Kato Moni klooster

Preveli Kreta – Kato Moni klooster

Het strand van Preveli Palm beach is grijs van kleur en wordt onderbroken door het kleine riviertje wat hier uitmond in zee. Het strand is deels georganiseerd en je kunt parasols en strandstoelen huren. De zeebodem loopt vrij snel af. Langs het riviertje zijn waterfietsen te huur voor een kort tochtje tussen de palmen door.

Aan het stand van Preveli genoeg bomen voor de nodige natuurlijke schaduw op een warme zomerdag.

Wat zijn jouw tips voor Preveli?