Kokkinos Pirgos

Kokkinos Pirgos, ook wel Kokkinos Pyrgos genoemd, is een kleine vakantiebestemmingen aan de zuidkust van Kreta. De badplaats ligt in het departement Heraklion negen kilometer ten oosten van Agia Galini. De haven is, na het lange en brede strand, de grootste trekpleister van Kokkinos Pirgos en beschermt de vissersbootjes en de kleine badplaats zelf tegen de harde wind die hier regelmatig waait.

Kokkinos Pirgos kleine havenplaats aan de zuidkust van Kreta

Het strand, Kokkinos Pirgos beach, ligt aan de zuidzijde van de haven en loopt door langs het militaire vliegveld van Timbaki en het dorp Kalamaki tot aan Kommos beach. Landinwaarts veel landbouw van groentes in kassen; mede door het vlakke landschap. Verder landinwaarts hoge bergen. Net voor het militaire vliegveld, niet toegankelijk voor publiek, liggen de zoutpannen van Katalyki.

Kokkinos Pirgos betekent “rode toren” vertaald uit het Grieks. De naam refereert naar een toren gemaakt van rode klei in de Middeleeuwen. Helaas is hiervan niets bewaard gebleven. In de buurt is het archeologische Phaestos een bezienswaardigheid. Ook het klooster van Kaliviani is een hoogtepunt in de omgeving om te bezoeken tijdens je vakantie in Kokkinos Pirgos. Ten zuidwesten van Kokkinos Pyrgos liggen de twee Paximadia eilanden in zee.

Het riviertje Geropotamos mondt iets ten zuiden van het militaire vliegveld in zee uit. Beschermd natuurgebied en opgenomen in het Natura 2000 netwerk.

foto album

Kokkinos Pirgos stranden

Kokkinos Pirgos terras aan het strand Kreta

Kokkinos Pirgos Kreta – terras aan het strand

Aan de zuidkant van het haventje begint direct het strand Kokkinos Pirgos beach. Een georganiseerd zandstrand met strandstoelen en parasols, in het begin bij de haven, en vrij breed. De totale lengte van het strand bedraagt 2.200 meter en de gemiddelde breedte is zo’n 60 meter. Het is een broedgebied van de Caretta Caretta zeeschildpad. De zeebodem loopt geleidelijk af en langs het strand vind je een paar taveernes. Langs het strand een kleine wandelpromenade met bankjes en daarachter een weg. Verder naar het zuiden in de baai van Messaras liggen de stranden Kalamaki en Kommos.

De kwaliteit van het zwemwater van Kokkinos Pirgos beach wordt regelmatig gecontroleerd door het Griekse ministerie van milieu, energie en klimaatverandering. Op twee locaties worden monsters genomen van het zeewater. Langs het strand dichtbij de haven en ongeveer een kilometer verderop langs het strand bij het zoutmeer van Katalyki. Zowel in 2011, 2012 en 2013 is de kwaliteit van het zwemwater hier uitstekend bevonden.

Bekijk alle aanbiedingen