Richtis kloof

De Richtis kloof ligt in een groene omgeving op zo’n 13 kilometer ten westen van de stad Sitia. In lengte is deze kloof 4,91 kilometer. Neem een uur en drie kwartier de tijd om hem in zijn geheel te lopen. Met de auto kun je naar twee verschillende punten rijden om je wandeling te starten. Een vrij smalle weg leid je in 5,5 kilometer naar een parkeerplaats dichtbij het het gelijknamige strandje. De wandeling naar de fraaie waterval is hiervandaan een half uur. Je betaalt drie euro per persoon entree om de Richtis kloof in te mogen. Vanaf de hoofdweg kun je ook rijden naar de Lachanas brug vanuit Exo Mouliana. Hiervandaan is de wandeling naar de waterval iets meer dan een uur.

De Richtis kloof is één van de mooiste op Kreta

De Richtis waterval ligt op 350 meter hoogte in het beschermd natuurgebied. Zeker in de maanden mei en juni stroomt er vrij veel water door de kloof en van de waterval. Draag goede schoenen, geen slippers, en stenen kunnen glad zijn. Neem ook meer dan voldoende drinkwater mee, want dat zul je nodig hebben op een warme zomerdag. In totaal zitten er maximaal 364 hoogtemeters in deze georoute en de Richtis kloof wordt gezien als één van de mooiste van Kreta.

De waterval heeft een hoogte van 20 meter met eronder een helder groene vijver. Hier kun je een duik innemen of gewoon even met je blote voeten in gaan staan. Denk eraan als je de Richtis-kloof loopt vanuit Exo Mouliana dat je ook weer twee uur terug moet naar de parkeerplaats. Je loopt dan namelijk omhoog. Goed idee om bij de parkeerplaats bij het strand te vragen of je met iemand mee terug naar Exo Mouliana mag rijden.

foto album Kreta

Richtis kloof tips

Wandelen in de Richtis kloof op KretaDe snelste optie om bij de waterval te komen is wandelend ook de meest eenvoudigste. Echter is de weg naar de parkeerplaats bij de zee misschien wel je grootste uitdaging. Vanaf de hoofdweg zie je de bewegwijzering staan, maar vrijwel direct erna is het wat onduidelijker. De weg is ook vrij smal. 

Startend vanaf de Lahanas brug is de meest gebruikte route door de Richtis kloof. Deze boogbrug dateert uit 19e eeuw. Je komt dan langs een oude watermolen en onderweg zie je bijvoorbeeld oleanders, olijfbomen en platanen.

Als je de bron in wilt gaan bij de waterval denk er dan aan dat je niet bent ingesmeerd met zonnebrandcrème. Dit zorgt namelijk voor vervuiling van het water in deze fraaie natuurlijke omgeving. Neem aub ook al je afval mee terug. Beneden bij Richtis beach kun je trouwens veel beter zwemmen.

Meer Griekenland aanbiedingen