Sitia

Sitia is een opkomende toeristische bestemming op Kreta. Het ligt 129 kilometer ten oosten van Heraklion en 68 kilometer van Agios Nikolaos. Deze oude stad werd in 1508 door een aardbeving getroffen. Wat nog overeind stond werd in 1538 door de zeerover Barbarossa geplunderd en in brand gestoken. In 1870 werd de stad herbouwd. Het is nu een stadje met 12.000 inwoners dat gebouwd is tegen een heuvel aan. Rondom een haven met veel Griekse tavernes en een 2,5 kilometer lang zandstrand.

Producten uit Sitia zijn puur natuur en proef de olijfolie en lokale Tsikoudia

Boven de stad, op een hooggelegen stadsrand aan de noordzijde, ligt het Venetiaanse fort Kazarma. Je hebt een mooi uitzicht over de stad en de haven. Ook het archeologisch museum en het museum voor volkskunst zijn een bezoek waard. In juli en augustus is er het Kornaria festival, met voordrachten en theater overal in Sitia. In oktober en november zijn er diverse festivals in de dorpen rondom de stad om het destilleren van de lokale raki Tsikoudia te vieren. Tsikoudia heeft een alcoholpercentage van ongeveer 37% en behoort tot de sterke dranken. Een waar feest voor de inwoners en een tip om bij te wonen. Van april tot en met oktober is de beste reistijd voor Sitia, waarbij augustus de drukste maand is.

Het strand ligt langs een drukke kustweg en leent zich voor vele watersporten. Er is zelfs een duikschool Vitsentzakis Manolis. In de omgeving van Sitia vind je meer rustige stranden, maar het ook het beroemde Vai beach ligt vlakbij.

foto album Kreta

Sitia tips

The Balcony restaurant Sitia op Kreta

Restaurant The Balcony in Sitia Kreta

Langs de boulevard en de haven van Sitia vind je veel lokale Griekse tavernes. Ze serveren hier traditionele gerechten gemaakt van natuurlijke producten uit de omgeving van de stad. The Balcony is een tip voor een restaurant om aan te schuiven voor echte Kretenzer gerechten. Het restaurant ligt in het hartje van Sitia vlakbij de haven op de eerste verdieping van een neoklassiek herenhuis. Chefkok Tanya Karandinou tovert creatieve Krentenzer gerechten op tafel als konijn met walnoten en rozemarijn en lam gekookt in citroensaus.

Van 20 tot 22 september vindt een festival plaats in Sitia voor promotie van lokale producten uit de omgeving als extra virgin olijfolie, wijn, tsikoudia (raki), honing, traditionele lokale desserts en Kallitsounia en Xerotigana. Erg leuk om te bezoeken en om te proeven.

Meer Griekenland aanbiedingen


Sitia bezienswaardigheden

Haven van Sitia op Kreta

Haven van Sitia op Kreta met de Kazarma burcht

Sitia heeft het Venetiaanse fort Kazarma als bezienswaardigheid. Het fort steekt boven de stad uit in het noorden van de stad. Dagelijks kun je Kazarma bezoeken van 08.00 tot 15.00 uur en de entree is twee euro per persoon. Het archeologisch museum van Sitia is dagelijks geopend, behalve op maandag, van 08.00 tot 15.00 uur en de entree bedraagt drie euro per persoon. Je ziet hier unieke voorwerpen uit opgravingen in de regio Sitia. Veel heeft met de agrarische sector te maken. Het museum voor historische volkskunst van Sitia is dagelijks geopend van 08.00 tot 14.00 uur, behalve op zondag, en gratis te bezoeken. Hier zie je voorwerpen die laten zien hoe de Kretenzer boeren en herders hier vroeger leefden.

In de omgeving van Sitia zijn twee kloosters bezienswaardig; het klooster van Toplou uit de 15e eeuw op 10 kilometer ten oosten van Sitia aan de voet van kaap Kavo-Sideros. Dit klooster op 20 minuten rijden van Sitia is dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur en de toegang bedraagt drie euro per persoon. Het had vroeger kanonnen om zich tegen piraten en de Turken te kunnen beschermen. Er zijn mooie iconen en waardevolle relikwie├źn te zien. Het Panagia Faneromeni klooster is ook te bezichtigen. Het is veel kleiner en ligt op negen kilometer ten westen van Sitia op de top van een mooie kloof. Niet te vergeten zijn bovendien de antieke nederzetting Tripitos en de Dyonisades eilanden, volgens de legende geschapen door de god Dyonisis, met de grootste kolonie Eleonora valken.

Sitia hoe te bereiken

De stad Sitia op Kreta beschikt over een internationaal vliegveld met vrijwel dagelijkse vluchten naar Athene. IATA gebruikte de afkorting van JSH voor dit vliegveld op Kreta. In de zomer buitenlandse charters vanuit Nederland en Parijs. De vlucht van Amsterdam Schiphol naar Sitia duurt drie uur en vijfenveertig minuten. Vanuit de haven vertrekken de veerboten naar Piraeus, de Cycladen en de Dodekanesos. Er is ook een jachthaven voor zeilboten. Over de weg kun je via het noorden naar Heraklion en via de zuidelijke weg naar Ierapetra en verder.