Sitia

Sitia is een opkomende toeristische bestemming op Kreta. Het ligt 129 kilometer ten oosten van Heraklion en 68 kilometer van Agios Nikolaos in het district Lassithi. Op de lange wandelboulevard langs de haven kun je heerlijk slenteren op zoek naar terrasje om wat te drinken of wat te gaan eten. Deze oude Griekse stad werd in 1508 door een zware aardbeving getroffen. Wat nog overeind stond werd in 1538 door de zeerover Barbarossa geplunderd en in brand gestoken. In 1870 werd de stad compleet herbouwd en is nu een stadje met 12.000 inwoners en ligt tegen een heuvel aan. Direct naast de gezellige haven met veel Griekse tavernes vind je een mooi en kindvriendelijk zandstrand van meer dan twee kilometer.

Sitia is een gezellige havenplaats in het noordoosten van Kreta

Boven de stad, op een hooggelegen stadsrand aan de noordzijde, ligt het Venetiaanse fort Kazarma. Hiervandaan is uitzicht over de stad en de haven mooi. Ook het archeologisch museum en het museum voor volkskunst zijn interessant om te bezoeken. In juli en augustus vindt hier jaarlijks het Kornaria festival plaats, met voordrachten en theater overal in Sitia.

In oktober en november zijn er diverse festivals in de dorpen rondom de stad om het distilleren van de lokale raki, tsikoudia genaamd, te vieren. Tsikoudia heeft een alcoholpercentage van ongeveer 37% tot 40% en kun je vergelijken met tsipouro of souma. Dit is een waar feest voor de inwoners en een tip om bij te wonen als je hier vakantie viert. Overigens is april tot en met oktober de beste reistijd voor Sitia, waarbij augustus de drukste maand is. Dit, omdat voornamelijk Grieken en Noord-Europeanen hier dan op vakantie gaan.

Mooie zandstrand van Sitia

Het zandstrand ligt langs een drukke kustweg en leent zich voor vele watersporten. Hierbij is zelfs een duikschool Vitsentzakis Manolis om de rijke onderwaterwereld te ontdekken. In de omgeving van Sitia zijn meer rustige stranden, zoals Itanos beach. Ook het befaamde Vai beach ligt niet ver weg. Vrijwel direct naast de stad ligt de internationale luchthaven van Sitia ‘Vitsentzos Kornaros’ met dagelijkse vliegverbindingen met hoofdstad Athene. Gemakkelijk dus als je via de Griekse hoofdstad reist. Op 15 kilometer ten oosten van de havenplaats staat het fraaie Toplou klooster welke dagelijks is geopend. Leuk is om hier ook een bezoek te brengen aan het gelijknamige wijnhuis.

foto album Kreta

Sitia tips

Langs de boulevard en de haven van Sitia vind je veel lokale Griekse tavernes. Ze serveren hier traditionele gerechten gemaakt van natuurlijke producten uit de omgeving van de stad. 

Leuk zijn de ‘radadika’, tavernes in Sitia waar ze rakí met mezzedes serveren. Mezzedes zijn kleine Griekse hapjes en deze radadika zijn echt iets lokaals. Goed voorbeeld van zo’n taverne is Inodion dichtbij de gezellige boulevard. Het eten is hier prima.

Van 20 tot 22 september vindt een festival plaats in Sitia voor promotie van lokale producten uit de omgeving als extra virgin olijfolie, wijn, tsikoudia (raki), honing, traditionele lokale desserts en Kallitsounia en Xerotigana. Erg leuk om te bezoeken en om te proeven.

Elke dinsdag is er ’s morgens markt in Sitia op de grote parkeerplaats in het zuidwesten van de stad.  Veel vers fruit en groentes, maar ook olijfolie en honing kun je hier dan krijgen. Leuk om te gaan bezoeken en hier kom je direct in contact met de locals.

Meer Griekenland aanbiedingen


Sitia bezienswaardigheden

Haven van Sitia op Kreta

Haven van Sitia op Kreta met de Kazarma burcht

Sitia heeft het Venetiaanse fort Kazarma als bezienswaardigheid. Het fort steekt boven de stad uit in het noorden van de stad. Dagelijks kun je Kazarma bezoeken van 08.00 tot 15.00 uur en de entree is twee euro per persoon. Het archeologisch museum van Sitia is dagelijks geopend, behalve op maandag, van 08.00 tot 15.00 uur en de entree bedraagt drie euro per persoon. Je ziet hier unieke voorwerpen uit opgravingen in de regio Sitia. Veel heeft met de agrarische sector te maken. Het museum voor historische volkskunst van Sitia is dagelijks geopend van 08.00 tot 14.00 uur, behalve op zondag, en gratis te bezoeken. Hier zie je voorwerpen die laten zien hoe de Kretenzische boeren en herders hier vroeger leefden.

In de omgeving van Sitia zijn twee kloosters bezienswaardig; het klooster van Toplou uit de 15e eeuw op 10 kilometer ten oosten van Sitia aan de voet van kaap Kavo-Sideros. Dit klooster op 20 minuten rijden van Sitia is dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur en de toegang bedraagt drie euro per persoon. Het had vroeger kanonnen om zich tegen piraten en de Turken te kunnen beschermen. Er zijn mooie iconen en waardevolle relikwieën te zien. Het Panagia Faneromeni klooster is ook te bezichtigen. Het is veel kleiner en ligt op negen kilometer ten westen van Sitia op de top van een mooie kloof. Niet te vergeten zijn bovendien de antieke nederzetting Tripitos en de Dyonisades eilanden, volgens de legende geschapen door de god Dyonisis, met de grootste kolonie Eleonora valken.

Sitia hoe te bereiken

De stad Sitia op Kreta beschikt over een internationaal vliegveld met vrijwel dagelijkse vluchten naar Athene. IATA gebruikte de afkorting van JSH voor dit vliegveld op Kreta. In de zomer buitenlandse charters vanuit Nederland en Parijs. De vlucht van Amsterdam Schiphol naar Sitia duurt drie uur en vijfenveertig minuten. Vanuit de haven vertrekken de veerboten naar Piraeus, de Cycladen en de Dodekanesos. Er is ook een jachthaven voor zeilboten. Over de weg kun je via het noorden naar Heraklion en via de zuidelijke weg naar Ierapetra en verder.

Sitia stranden

Sitia heeft een mooi en goed onderhouden stadsstrand aan de zuidkant. Langs het strand vind je de nodige tavernes, restaurants en accommodaties. Je kunt hier een ligbed met parasol huren. Richting het zuiden, waar de weg langs loopt naar Palekastro wordt het strand wat smaller en minder goed georganiseerd. Sitia beach is een Blue Flag beach met de nodige voorzieningen en de kwaliteit van het zwemwater is uitstekend.

Voor mooiere zandstranden is een huurauto een aanrader. Je rijdt hiermee het beste naar het uiterste noordoosten van Kreta. Bijvoorbeeld Itanos beach en Erimoupolis beach zijn zeer mooie zandstranden. Net als Vai beach met haar palmbos, maar Vai is een stuk populairder bij toeristen en dus ook een stuk drukker.

Sitia souvenirs

Leuk en gezonde souvenirs uit Sitia zijn olijfolie, honing en wijn. Voornamelijk levensmiddelen dus die je bijvoorbeeld op dinsdag op de markt kunt kopen of natuurlijk in één van de winkels in de stad. De olijfolie uit deze omgeving op Kreta wordt gezien als één van de beste van Griekenland. Dit komt vooral door het droge klimaat met weinig neerslag in het oosten van Kreta. De extra vierge olijfoliën uit Sitia hebben dan ook een zeer lage zuurgraad en zitten vol met belangrijke antioxidanten. 

Ook de honing uit Sitia is van zeer hoge kwaliteit. Denk aan honing van wilde tijm uit de bergen, van naaldbomen of andere bloemen. Een gezond en waardevol souvenir uit Oost-Kreta. Wijn wordt gemaakt in Ktima Toplou van het gelijknamige klooster iets ten oosten van Sitia. Deze rode, witte en rosé wijnen zijn kwalitatief erg goed en dus een mooi souvenir voor thuis om herinneringen op te halen.