7 hotspots op Kreta zonder entreeprijs

6 januari 2024 Bas Wanrooij

Preveli beach en palmbosWelke bezienswaardigheden op Kreta kun je bezoeken zonder toegang te hoeven betalen? Musea, archeologische bezienswaardigheden en kloosters op Kreta vragen vrijwel allemaal een bijdrage om deze te kunnen zien. Vakanties zijn tegenwoordig al duur genoeg en dan is op de kosten besparen toch welkom. Wil je deze extra toegangskosten het liefst vermijden tijdens je reis, maar toch naar de highlights van Kreta? Lees dan vooral nog even verder. We hebben 7 hotspots op Kreta zonder entreeprijs voor je op een rij gezet. Deze kun je dus gratis bezoeken tijdens je vakantie.

Lassithi plateau

Windmolens op Lassithi plateau bij hotspots op KretaHet Lassithi plateau ligt vrij centraal op Kreta op 850 meter hoogte en kun je het hele jaar door vrij bezoeken. Tuurlijk moet je wel voor je vervoer betalen, maar de toegang tot deze hoogvlakte is gratis. Een bezienswaardigheid die vaak wordt gecombineerd met Lassithi is de Dikti-grot.

Hier bij deze druipsteengrot vol stalactieten en stalagmieten, ook wel de grot van Zeus genoemd, dien je overigens wel entree te betalen. De eerste windmolens op de Lassithi-hoogvlakte zie je al bij het oprijden van dit 25 km2 komt grote plateau. Naast windmolens zien, die vroeger werden gebruikt om grondwater omhoog te pompen, is het leuk om hier in de vallei bij het Dikti-gebergte een te wandeling maken.

Elafonisi beach

Stranden zijn op Kreta bijna altijd vrij toegankelijk. Zo ook dus Elafonisi beach, wat een ware hotspot is in het uiterste zuidwesten van Kreta. Voor een ligbedje op het strand van Elafonisi dien je wel te betalen, maar de toegang tot het strand en Natura 2000 gebied is gratis. In het hoogseizoen kan het hier al vroeg in de morgen druk zijn. Dus extra vroeg je bed uit voor de mooiste plek op het strand.

Zoek je een alternatief voor dit zandstrand, maar zonder voorzieningen? Dan is Kedrodasos beach een tip. Ook hier betaal je uiteraard geen entreeprijs, maar je zult van de parkeerplek wel een stukje, door het mulle zand tussen de cederbomen door, moeten lopen voor je het witte zandstrand bereikt.

Chania

De stad Chania met haar oude wijken en gezellige Venetiaanse haven is een must-see op Kreta. Eén van de highlights op dit Griekse eiland en is met afstand de mooiste stad van Kreta. Hier hoef je geen entree te betalen als je een wandeling wilt maken over de mooie boulevard naar de vuurtoren of als je wilt ronddwalen in de fraaie steegjes net achter de Venetiaanse haven. Terrasjes pikken, lekker shoppen en vooral veel foto’s maken zijn dingen die tof zijn om te doen in Chania. Ook is hier het hele jaar door wel iets te beleven.

Het meer van Kournas

Kournas meer highlights van KretaHet meer van Kournas ligt tussen de steden Rethymnon en Chania aan de noordkant van Kreta. Dit is het grootste zoetwatermeer op het eiland en je kunt hier zwemmen of een wandeling langs het meer maken.

Tegen betaling kun je met een waterfiets het meer van Kournas op, maar met een eigen luchtbedje kost het niks en kan dat natuurlijk ook. Een leuk dagje uit ook voor de kinderen. Kournas staat dan ook in onze top 7 van hotspots op Kreta zonder entreeprijs.

Meer Griekenland aanbiedingen


Palmbos en strand van Preveli

Preveli is een andere highlight op Kreta zonder toegangsprijs. Als je vanaf het noorden via de reguliere asfaltweg naar Preveli beach rijdt eindig je bij een betaalde parkeerplaats. Wil je liever geen parkeerkosten maken dan dien je het strand en palmbos vanaf de oostkant te benaderen. Wat je ook kunt doen is om vanuit het noorden linksaf te slaan bij de stenen boogbrug van Preveli. Deze route is wel wat langer en de weg is op sommige plaatsen steil en smal. Het strand van Preveli is altijd kosteloos te betreden, net als het aangrenzende mooie palmbos met riviertje en kloof.

Katholiko klooster

Hotspot Katholiko klooster op KretaHet Katholiko klooster ligt op het schiereiland Akrotiri, niet ver van de stad Chania. Met de auto kun je rijden tot aan het Gouverneto-klooster welke overigens vaak gesloten is.

Om bij Katholiko te geraken dien je de laatste kilometer te voet af te leggen. Denk aan een wandeling van een half uur. Dit Katholiko klooster is onderhevig aan enkele renovaties, maar nog steeds vrij te bezoeken. Een fraai klooster en daarom ook één van de hotspots van West-Kreta.

Richtis kloof

De Richtis-kloof is een stuk onbekender dan bijvoorbeeld de Samaria-kloof of Imbros-kloof. Voor een wandeling door deze twee kloven dien je entree te betalen, maar de Richtis-kloof is nog vrij toegankelijk. Deze wandelkloof ligt iets ten westen van de stad Sitia aan de oostkant van Chania. Interessant om te bezoeken als je bijvoorbeeld in Agios Nikolaos op vakantie bent. Niet alleen de Richtis kloof is interessant en gratis, maar ook de gelijknamige waterval die je het beste in het voorseizoen kunt bezoeken.

Niet alleen bij deze 7 hotspots op Kreta hoef je geen entreeprijs te betalen. Er zijn uiteraard nog meer highlights op het Griekse eiland die kosteloos te bezoeken zijn. Zo is de stad Rethymnon met haar fraaie oude stad en Venetiaanse haven een alternatief voor Chania als je hier te ver vandaan zit. Of het strand van Falasarna is een prima mogelijkheid als je bijvoorbeeld niet naar Elafonisi kunt en is net zo goed een gratis bezienswaardigheid op Kreta.