Skala Sikaminea

Skala Sikaminea, ook wel Skala Sykaminias genoemd, ligt aan de noordoostkust van Lesbos. Het is een schilderachtig haventje op 49 kilometer rijden van de hoofdstad Mytilini. Het witte kerkje Panagia tis Gorgonas is gebouwd op een rots direct aan zee. Vanaf de palen tussen de rotsen is vaak een vislijntje gespannen en hieraan hangen de octopussen te drogen. ’s Avonds worden ze geserveerd in één van de visrestaurantjes aan de kleine boulevard bij het haventje.

Skala Sikaminea is het meest pittoreske haventje van Lesbos

De pier van het haventje is kunstmatig aangelegd en in het haventje liggen de nodige vissersbootjes te dobberen. Deze stenen pier beschermt de vissersbootjes tegen hoge golven en harde wind. Op het terras van een restaurant aan het haventje kun je niet alleen genieten van verse vis en octopus, maar ook van de pittoreske aanblik van het haventje met het Panagia tis Gorgonas kerkje en natuurlijk de kleurrijke bootjes.

Stratis Mirivilis, een bekende Griekse schrijver, heeft hier zijn inspiratie gevonden. Deze schrijver is geboren in het plaatsje Sikaminea ongeveer 2,5 kilometer landinwaarts van het havenplaatsje Skala Sikaminea. Skala betekent trap, en wordt in Griekenland aangeduid als badplaats. Zo zijn er op Lesbos naast Kalloni ook Skala Kalloni en naast Eressos ook Skala Eressos.

foto album

Skala Sikaminea tips

Haventje van Skala Sikaminea op Lesbos

Skala Sikaminea op Lesbos

In Skala Sikaminea zijn een paar restaurantjes te vinden waar je heerlijke verse vis kunt eten. Vooral  het restaurant “Under the Tree” is een tip om een keer te gaan eten tijdens je vakantie op Lesbos. Ook een aanrader zijn de authentieke boetiekjes in Skala Sikaminea, waar je handgemaakte sieraden en andere prachtige souvenirs kunt vinden. Vooral de gezelligheid en gemoedelijke sfeer van het havenplaatsje zullen je aandacht trekken.

Meer Griekenland aanbiedingen


Skala Sikaminea bezienswaardigheden

In Sikaminea kun je het museum bezoeken van de schrijver Stratis Myrivilis. Het is eigenlijk zijn huis en hij heeft zijn achternaam te danken aan de top van de Lepotymnos heuvel. Zijn inspiratie haalde hij vooral uit het Panagia tis Gorgonas kerkje in Skala Sikaminea zoals al beschreven. Zijn boek is overigens ook in het Nederlands vertaald en te verkrijgen. Leuke souvenir of lekker voor aan het strand om te lezen.