Mytilini

Mytilini is de hoofdstad van het eiland Lesbos, ook wel Lesvos genoemd, en ligt in het zuidoosten van het eiland op acht kilometer van de internationale luchthaven. Het is één van de oudste steden van het Oost-Egeïsche Zeegebied en dateert uit de 10e eeuw voor Christus. Mytilini heeft ongeveer 30.000 vaste inwoners en is daarmee ook de grootste stad van Lesbos. Op de kaai staan fraaie gebouwen uit het begin van de 20e eeuw en vormen een architectonisch geheel. Vooral als je komt aanvaren is het plaatje meer dan een foto waard.

De gebouwen op de kaai vormen een fraai architectonisch geheel

De gebouwen op de kaai van de binnenhaven zijn de kafenio Panhellinion, de oude Ottomaanse Geldbank, het vroegere Megali Bretania hotel, het gebouw van de landbouwbank, het gemeentepark, het marmeren gebouw van de prefectuur Lesbos en het oude gemeentehuis. Ze liggen aan de Koyntouriotou in de zuidhaven van Mytilini. Niet alle gebouwen hebben tegenwoordig nog dezelfde functie. Zo is de Ottomaanse Geldbank tegenwoordig een patisserie.

Mytilini heeft twee havens: de oude noordelijke Epano Skala haven en de moderne zuidelijke haven met alle voorzieningen van tegenwoordig als douane, toeristenpolitie en een wachtruimte. Musea die je kunt bezichtigen zijn het archeologische museum, het museum voor Byzantijnse kunst, het volkenkundig museum en het traditionele lesbische huis. Maar vergeet de prachtige oude gebouwen niet in de stad als de Agios Teparpontas kerk die met zijn fraaie koepel al van veraf te herkennen is.

foto album

Mytilini tips

Lesbos vakantie Mytilini Agios Terapontas kerk

Agios Teparpontas kerk in Mytilini

De straat om te winkelen in Mytilini is Ermou street. Een tip als je op zoek bent naar een mooie souvenir of heerlijke lokale en traditionele producten uit Lesbos. Bijvoorbeeld honing, ouzo, wijn, kaas en olijfolie. Bovendien zijn er in Ermou street ook de nodige kledingwinkels.

Een andere tip is naar Varia, op vier kilometer van Mytilini, te gaan. Hier vind je namelijk twee musea met moderne kunstwerken: het Teriade museum en het Theofilos museum. In het Teriade museum zijn schilderijen van beroemde Griekse en buitenlandse schilders tentoongesteld en in het Theofilos museum hangen de moderne schilderkunsten van de Griekse volksartiest Theofilos.

Voor café en bars kun je het beste richting de kust gaan. De meeste vind je langs de kustweg en hier kun je ook genieten van de traditionele gerechten van Lesbos in één van de vele tavernes. Vooral ’s avonds is het hier gezellig druk.

Meer Griekenland aanbiedingen


Mytilini bezienswaardigheden

Het vrijheidsbeeld in Mytilini Lesbos

Vrijheidsbeeld in Mytilini

Het archeologisch museum vind je in een fraai beschermd erfgoed uit 1912. De collecties zijn verdeeld over het oude en nieuwe gebouw en stelt mozaikvloeren, muurschilderingen, aeolische zuilenkapitelen van de antieke Klopedi tempels, grafzuilen en historische munten. In de museumtuin staan nog mooie historische beelden. Je vindt het nieuwe gebouw van het archeologisch museum tussen de haven en het Kastro en het oude gebouw aan de Agryri Eftalioti straat in de zuidelijke havenstreek van de stad en zijn geopend van dinsdag tot en met zondag van 08.00 tot 15.00 uur. Openingstijden: dinsdag t/m zondag 08.00 – 15.00 uur entree: 3,- per persoon (65+ 2,- per persoon)

Het antieke theater op de Ayia Kyriaki heuvel werd pas in 1958 ontdekt. Oorspronkelijk bood het plaats aan 15.000 bezoekers en men denkt dat het gelijkwaardig was in grootte en akoestiek aan het Epidaurus amfitheater op de Peloponnesos. Het antieke theater ligt in het noordwesten van Mytilini met uitzicht op de oude burcht en de wijk Pano Skala met de noordelijke haven. Bij het theater staat ook het kerkje Profitis Ilias. Openingstijden: dagelijks van april tot en met oktober 08.00 tot 15.00 uur entree: gratis

Het vrijheidsbeeld aan de haven waar de grote veerboten aanmeren is indrukwekkend. Je ziet het als de stad komt binnenvaren, het ligt dichtbij het archeologisch museum en als je het wilt bezichtigen kun je hier heenlopen. Aansluitend ligt het stadsstrand van Tsamakia en je hebt uitzicht op de oude burcht van de stad.

Het Lesbische huis kun je bezichtigen in Mytilini en ligt op de kruising van Ermou street en Mitropoleos dichtbij de zuidelijke haven van de stad. In de winter is het traditionele huis gesloten, maar in de zomermaanden kun je het bezoeken.

Het fort van Mytilini op Lesbos

De burcht van Mytilini

De burcht staat bovenop de heuvel begroeid met naaldbomen. In de zomer vinden hier diverse culturele activiteiten plaats en leuk om bij te wonen. Informeer lokaal naar het programma. Vanaf de burcht heb je een mooi uitzicht op de stad. Het kasteel van Mytilini kun je bezichtigen voor twee euro per persoon. De muur van het kasteel is op sommige plaatsen nog zeer fraai. Het watereservoir is er nog steeds en als je het kastro bezoekt heb je grote kans dat je water ziet in het reservoir van 4.000 m3. Oorspronkelijk stond er in de burcht een paleis van de Gateluzzo, waar tegenwoordig alleen nog een vierkante stenen toren van over is. Hierop wel het wapenschild van de Gateluzzo. Openingstijden: dagelijks 08.00 – 15.00 uur entree: 2,- per persoon (65+ 1,- per persoon)

Mytilini restaurants

Restaurants zijn er genoeg in Mytilini. Eigenlijk voor ieder wat wils van een eenvoudige taverne tot een luxe restaurant. Kalderimi serveert heerlijke verse vis en ook de mezedes zijn hier erg lekker. Een traditionele kaart met authentieke Griekse gerechten. Leuk voor de koffie of een drankje is een bezoek aan Ermis, één van de oudste koffiehuizen en ouzeri’s van Mytilini.