Versteende woud

Het versteende woud is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Lesbos. In het “Petrified Forest park”, opgericht in 1985, vind je meer dan 70 staande en liggende versteende stukken van bomen. Het park heeft een oppervlakte van 286 hectare. Sinds 1985 is het gebied een beschermd natuurgebied, Natura 2000, en in Griekenland ook een National Park.

Bezoek het versteende woud en het natuurhistorisch museum

De ingang van het versteende woud ligt aan de noordwestzijde van het park. Het is aan te bevelen om een bezoek aan het versteende woud van Lesbos te combineren met een bezoek aan het natuurhistorisch museum in Sigri. In het museum kun je zien hoe het woud hier is ontstaan en ook over de vulkanische activiteiten in dit natuurgebied. Een leuke en leerzame bezienswaardigheid ook voor kinderen.

Eigenlijk zijn er meerdere delen met fossiele bomen die je kunt bezichtigen. Het zijn Sigri Petrified Forest park van 20 hectare, Nissiopi Marine Petrified Forest park waar je met een boot met glazen bodem kunt varen en het Plaka Petrified Forest Park van 70 hectare. In dit laatstgenoemde deel staat een versteende sequoia met diameter van 13,7 meter. Deze is hiermee de breedste staande versteende boomstronk ter wereld.

In het versteende woud zijn drie wandelroutes uitgezet. Je loopt over smalle paadjes en ze variëren van 556 meter tot 2.100 meter in lengte. Zelfs al tijdens de korte wandelroute van 556 meter kom je meer dan 15 staande versteende boomstronken tegen. Het versteende woud van Lesbos is mede oprichter van het Europese Geoparks netwerk en in 2004 is dit geïntegreerd in het wereldwijde netwerk met behulp van UNESCO. Het natuurhistorisch museum in Sigri is in opgericht in 1994 en staat onder toezicht van het Griekse ministerie van cultuur en toerisme. Na jarenlang onderzoek is het gestart voor de bescherming van het versteende woud van het Griekse eiland.

Foto album Lesbos

Versteende woud tips

Grootste versteende boom van Europa op LesbosIn de wintermaanden januari en februari is het versteende woud gesloten. Het natuurhistorisch museum in Sigri is in deze maanden wel geopend. De rest van het jaar het versteende woud dagelijks van 09.00 tot 17.00 uur geopend. Het natuurhistorisch museum is van 1 oktober tot en met 30 juni dagelijks geopend van 08.30 tot 16.30 uur. Alleen op zondag iets later vanaf 10.30 uur. In de zomermaanden juli, augustus en september van 09.00 tot 18.00 uur en op zondag vanaf 10.00 uur.

De entree voor het versteende woud bedraagt € 8,- per persoon en is in combinatie met het natuurhistorisch museum. Je mag dan trouwens ook het Sigri Park en het Plaka park bezoeken.

De allergrootste versteende sequoia van Europa is maar liefst 7,02 meter hoog en kun je in het park op Lesbos zien. Men dekt dat het versteende woud 20 miljoen jaar geleden is ontstaan na een vulkaanuitbarsting in de Noord-Egeïsche regio.

Neem zelf ruim voldoende drinkwater en wat te eten mee als je naar dit droge gebied gaat. Er zijn geen voorzieningen namelijk in het park en bij de ingang. Het kan al vroeg in het seizoen erg warm zijn hier en genoeg drinken tijdens een wandeling is daarom erg belangrijk. Je auto kun je gratis parkeren.

Meer Griekenland aanbiedingen


Versteende woud bezienswaardigheden

Fossiele boomstronken van sequoia in het versteende woud op LesbosIn het versteende woud van Lesbos zijn de staande en liggende delen van de bomen de bezienswaardigheden. Het zijn geen hele bomen die versteend zijn en overeind staan. Meestal zijn het versteende boomstronken van 50 centimeter tot zes meter hoogte. Een aparte verschijning zijn en blijven deze gefossiliseerde stukken hout. Bij de ingang is een ruime parkeerplaats, zijn toiletten en er is een cafetaria om wat te eten en te drinken.

In het natuurhistorisch museum zijn meerdere hallen met tentoonstellingen. De eerste hal is de “Petrified Forest Park” met zes verschillende secties. Je ziet er bijvoorbeeld 40 verschillende gefossiliseerde boomsoorten die ze in het versteende woud hebben gevonden. De tweede hal is “The Evolution of the Aegean” met zeven verschillende units. Hier leer je alles over de aarde en het Aegeïsch gebied.