Grote fossiele boom gevonden op Lesbos

15 december 2020 Bas Wanrooij

Grote fossiele boom gevonden op LesbosOp het Griekse eiland Lesbos is het versteende woud een bezienswaardigheid. Het park met versteende resten van bomen trekt toeristen aan tijdens hun vakantie. In het plaatsje Sigri vind je het natuurlijk historisch museum van het versteende woud. Een bezoek aan dit museum kun je prima combineren met een wandeling door het versteende woud.

Unieke vondst versteende boom en bladeren

Recent is er een grote fossiele boom gevonden in het versteende woud met wortels en takken. Een uniek exemplaar en sinds 1995 is er geen melding meer gemaakt in dit gebied van de vondst van een versteende boom, die nagenoeg in tact is gebleven. Niet alleen is de vondst van de fossiele boom gemeld, maar ook zijn er versteende bladeren gevonden van fruitbomen uit die tijd.

Natuurlijk historisch museum van het versteende woud op Lesbos

De historie van het subtropische bos op Lesbos gaat ongeveer 20 miljoen jaar terug in de tijd. Er waren destijds twee actieve vulkanen op het Noord-Egeïsche eiland. De komende tijd zullen de versteende bladeren en de boom verder worden uitgegraven. Uiteindelijk is het de bedoeling om de vondsten ten toon te stellen in het natuurlijk historisch museum van het versteende woud. Een tip om ze te gaan bekijken tijdens je volgende reis naar Lesbos.