Mandraki

  Mandraki Nisyros is dé havenplaats en tevens het grootste dorp op dit vulkanische eiland. Hier meren niet alleen dagelijks de excursieboten uit Kos aan, maar ook de grotere veerboten aan vanuit Kos-stad, Tilos en Leros. In het eilandhoofdstadje is de spierwitte Panagia Spiliani bezienswaardig. De Platia Ilikiomeni in het centrum is gezellig met terrasjes van traditionele tavernes en een grote rubberboom. Deze zorgt voor schaduw op warme zomermaanden en brengt extra gezelligheid op het dorpsplein. Het centrum is hier bovendien autovrij.

  Mandraki heeft het mooiste dorpspleintje van de Dodekanesos

  Om vanuit het centrum van Mandraki Nisyros naar de fraaie Panagia Spiliani pelgrimskerk te wandelen, loop je een stuk langs zee en ga je 130 traptreden omhoog. Tevens vind je hier archeologische overblijfselen van een oude burcht. Deze zijn bezienswaardig en is dagelijks vrij toegankelijk. Wat verderop boven het dorp vind je de antieke akropolis van Palaiokastro. Hier is o.a. de lange oude vestingmuur nog goed in takt en gratis te bezichtigen.

  Het dorpsplein van Mandraki (Platia Ilikiomeni) wordt wel het mooiste pleintje van de eilandengroep Dodekanesos genoemd. En dat is niet voor niets, want authentiek is het zeker met haar kleine terrassen van lokale tavernes en kafénions. Daar rond omheen vind je witte blokwoningen met blauwe, vaak opengeklapte, luiken en de dorpskerk. Het is zeer de moeite waard om hier even neer te strijken tijdens je bezoek en te genieten van een echte Griekse lunch of gewoon een koud drankje.

  foto album Nisyros

  Meer Griekenland aanbiedingen