Chora Patmos

Chora Patmos is de hoofdstad van het gelijknamige Griekse eiland. Het ligt hoog op en tegen een berg en heeft veel historische waarde. Chora maakt sinds 1999 deel uit van UNESCO werelderfgoed en trekt niet alleen toeristen, maar ook een hoop Christenen. Hier schreef namelijk apostel Johannes zijn Openbaring en tevens zijn Evangelie. Het fraaie kloostercomplex steekt boven de witte woningen van het stadje uit. Je kunt dit klooster vanuit elk haventje op Patmos zien liggen. Chora Patmos is hierdoor één van de meest religieuze bestemmingen van Griekenland.

Chora Patmos is de bijzondere hoofdstad van het eiland Patmos

Een wandeling door het stadje met smalle straatjes en kubusvormige woningen in wit mag niet ontbreken tijdens je reis naar Patmos. Pleintjes wisselen hier geplaveide steegjes met elkaar af. Een labyrinth om doorheen te wandelen. Het is dus één van de hoofdplaatsen van het Christendom. Vanaf het klooster heb je een prachtig uitzicht op Skala de rest van het noorden van Patmos. Mooi zijn ook de drie oude windmolens ten oosten van het stadje op een heuvel. Het klooster van St. John the Theologian is DE bezienswaardigheid van Chora Patmos. Ook bezienswaardig hier is de Grot van de Apocalyps, die tussen Skala en Chora tegen de berghellingen is te vinden. Je kunt deze bezienswaardigheden dan ook prima combineren tijdens een bezoek aan Patmos.

Zowel het klooster van St. Johannes de Theoloog als de Grot van de Openbaring (Apocalyps) zijn van 08:00 tot 13:30 uur te bezichtigen. Dit is ook waarom de meeste dagcruises vanuit Samos al vroeg in de ochtend vertrekken. Het befaamde klooster dateert uit de 10e eeuw na Christus en is samen met de Grot van de Openbaring en Chora Patmos een bedevaartsoord. Niet allen toeristen, maar ook Pelgrims bezoeken jaarlijks deze plaatsen.

foto album Patmos

Chora Patmos tips

Johannesklooster in Chora PatmosEenmaal in het stadje kun je zomaar verdwalen in de smalle steegjes. Een handvol tavernes, en banketbakker en wat souvenirwinkeltjes vullen aan de noordzijde van het stadje de veelal lege straatjes wat op. Het klooster, waar vrijwel iedereen voor naar Chora Patmos komt, lijkt van de buitenzijde op een fort. Eentje die in vroegere tijden het eiland beschermde tegen piraten. 

Dit klooster vormt een fraai contrast met de witte woningen, de groene vegetatie en de blauwe lucht. Een vakantiefoto die je niet kunt en mag missen. Het Johannesklooster werd al in de 11e eeuw gesticht. Eenmaal in het klooster geraak je al snel op het binnenplein bij de hoofdkerk. Deze dateert uit het jaar 1090 en herbergt veel fraaie oude fresco’s. Een bezoekje hier aan het kloostermuseum is een mogelijkheid. De entree tot het Johannesklooster bedraagt (anno 2021) zes euro per persoon.

Meer Griekenland aanbiedingen


Chora Patmos bezienswaardigheden

Windmolens in Chora PatmosOok de drie iconische windmolens, die je prima tijdens een wandeling door Chora Patmos kunt bezoeken, zijn een bezienswaardigheid. Ze liggen net buiten het stadje op een heuvel boven de doorgaande weg.

De molens zijn fraai gerestaureerd in 2010 en kunnen functioneren zoals het hoort. Voor een vakantiefoto nodigen ze uit en één van de windmolens is geopend voor publiek. Je kunt dan in deze windmolen zelf kijken en op de trap naar boven lopen. Twee van de molens dateren uit 1588 en de derde windmolen is in 1863 gebouwd.