5 meest religieuze bestemmingen van Griekenland

11 juli 2021 Bas Wanrooij

5 meest religieuze bestemmingen van GriekenlandDe Grieks-Orthodoxe kerk is in 1833 ontstaan en meer dan 95% van de Grieken is hier lid van. In de Griekse grondwet is zelfs een speciale positie voor deze Grieks-Orthodoxe kerk vastgelegd. Sinds 1864 is haar religie namelijk de staatsgodsdienst van Griekenland. Orthodox Pasen, Kerstmis en Maria Hemelvaart worden dan ook uitgebreid gevierd in Griekenland, net als andere christelijke feestdagen. We hebben de 5 meest religieuze bestemmingen van Griekenland voor je op een rijtje gezet.

1 Patmos – is het meest religieuze eiland van Griekenland en ligt in het zuidoosten van Griekenland. Evangelist Johannes werd naar Patmos verbannen en schreef in de Grot van de Apocalyps zijn boek ‘Openbaring’: het laatste bijbelboek. Hoog op de rotsen staat het klooster van Sint Johannes, welke in 1088 is gesticht. Hieromheen is geleidelijk en amfitheatersgewijs het hoofdstadje Chora gebouwd. Sinds die tijd is het een plaats van bedevaart. Patmos heeft geen eigen luchthaven en kun je bezoeken vanuit Samos als dagtocht of vanuit Kos met een overnachting.

2 Meteora – op rotspunten van zandsteen, soms wel 400 meter hoog, pronken de kloosters van Meteora in een groene vallei. In de 11e eeuw zijn deze kloosters gesticht door monniken en het heeft als bijnaam ‘De zuilen van de hemel’. Momenteel huisvesten slechts vier kloosters nog religieuze gemeenschappen. Meteora ligt op het vasteland van Griekenland en kun je vanuit veel bestemmingen bezoeken. Interessant als dagtocht vanuit o.a. Thessaloniki, Parga of Pilion.

3 Oros Athos – is een geheimzinnig stukje Griekenland en onderdeel van Chalkidiki op het vasteland van Griekenland. Het gedeelte met de religieuze berg Athos is alleen toegankelijk voor mannen en met een speciaal visum. Athos is zelfs een semiautonoom gebied, waar de kloosters zelfbesturend zijn. In totaal zijn er 20 kloosters bewoond op Athos en net als Patmos en Meteora is het gebied opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst.

4 Aegina – heeft de grootste Orthodoxe kerk van Griekenland: Agios Nektarios. Dit eiland ligt op een steenworp van hoofdstad Athene af en is vanuit Piraeus prima te bereiken. De architectuur van deze kerk, met aangrenzend een klooster met dezelfde naam, is afgeleid van de welbekende Agia Sophia kerk. Deze Agios Nektarios kerk op het eiland Aegina dateert uit het begin van de 20e eeuw en is dagelijks vrij te bezichtigen.

5 Paros – dit Cycladen-eiland herbergt de Panagia Ekatontapiliani kerk en wordt ook de Agia Sofia kerk van het Egeïsch gebied genoemd of de kerk met 99 deuren. De naam van deze Byzantijnse kerk doet denken aan 100 deuren, maar in werkelijkheid zijn het 99 stuks. Je vindt deze religieuze bezienswaardigheid in het hoofdstadje Parikia. In deze oudste kerk van Griekenland op Paros is tevens het kerkelijk museum gehuisvest. Paros is gemakkelijk bereikbaar met de veerboot vanuit Mykonos en Santorini.

Naast deze 5 meest religieuze bestemmingen van Griekenland zijn er natuurlijk nog andere devotionele destinaties. Bijvoorbeeld het eiland Tinos. Griekenland is overigens het meest religieuze land van alle EU-lidstaten. 82% van de Grieken geeft namelijk aan dat god belangrijk is in hun leven.