Poros stad

Poros stad is de hoofdstad van het Saronische eilandje. Het ligt aan de westkust op een steenworp afstand van de Peloponnesos op het vasteland van Griekenland. De veerboten vanuit de haven naar Galatas vetrekken zeer frequent en ook naar het plaatsje Methana. Langs de lange wandelboulevard aan zee liggen talloze zeilboten aangemeerd. Het stadje is hiervandaan de heuvel opgebouwd en heeft een gezellig centrum met smalle steegjes. De oranje pannendaken steken mooi af tegen de witgekalkte Neo-klassieke woningen van de stad en langs de kade is het altijd gezellig op één van de vele terrasjes van de tavernes en restaurants.

Poros stad is een fraai en gezellig stadje op het gelijknamige eiland

In het centrum vind je meerdere kerken, waarvan de Agios Georgios kerk een bezoekje waard is. Bij de klokkentoren van de Panagitsa kerk heb je een mooi uitzicht over de stad met aan de andere zijde over zee het kustplaatsje Galatas. Het archeologische museum ligt aan het Korizi plein en is gebouwd in de jaren zestig op overblijfselen van een oud herenhuis. Pas in 1998 werd de tweede verdieping in het fraaie pand opgeleverd en tegenwoordig kun je de museumstukken op zowel de begane grond als de eerste verdieping bezichtigen.

Het is een tip om een wandeling te maken van ongeveer twee kilometer naar het Agios Anargiri kerkje naar het oosten. Andere optie is naar het Agios Anthanassios kerkje en het oude kastro boven de stad. Dit wandelingetje is zo’n 600 meter. Voor stranden kun je naar het naburige Askeli beach of Mikro Neorio beach. Beide stranden liggen op loopafstand van het centrum van het stadje.

Aan de boulevard vind je verschillende goede restaurants. Tip is restaurant Apagio. Hier worden alle gerechten met passie gemaakt en de eigenaar loopt de hele avond langs alle tafels voor een praatje en om te kijken hoe hij je nog beter van dienst kan zijn.

foto album Poros

Poros stad tips

Poros stad pleintje

Pleintje in Poros stad

Voor een prachtig uitzicht over Poros-stad en een gedeelte van de Peloponnesos ga je naar het uitzichtpunt bij de Agios Athanassios kerk. Wandel of rijdt met de auto naar de oude windmolen van het kastro toe. Hiervandaan volg je het voetpad naar het kapelletje toe. Een prachtige plek en een heerlijk rustpunt.

Ook bij de klokkentoren Roloi kun je mooi over de stad en de Peloponnesos kijken. Deze toren van de Panagitsa kerk pronkt boven de oranje pannendaken van de huizen in de stad uit. Roloi is tevens het handelsmerk van Poros en staat hier al zo’n 100 jaar als een uitkijktoren over de zee.

Meer Griekenland aanbiedingen


Poros stad restaurants

Poros stad Apagio restaurant

Restaurant Apagio in Poros-stad

Lekker eten in Poros-stad is geen probleem. Er zijn talloze restaurants en tavernes en daarvan zijn er genoeg erg goed. Zelf hebben we de voorkeur voor restaurant Apagio.

De eetgelegenheid ligt net buiten het centrum aan de boulevard. Andere restaurants zijn Poseidon, visrestaurant captain Adonis en Rota. Voor wat zoets loop je naar de Vasala sweetshop in het centrum.