Poros derde ‘groene’ eiland van Griekenland

3 december 2023 Bas Wanrooij

Poros wordt groen Grieks eilandNa Astypalea en Chalki wordt Poros het derde ‘groene’ eiland van Griekenland. Poros is één van de Argo-Saronische eilanden en ligt dichtbij hoofdstad Athene en de Peloponnesos. Een geliefde Griekse bestemming bij zeilers. Stroom op het eiland zal worden opgewekt met een geintegreerd zonnepanelenpark. Hiermee wordt een groot gedeelte van de behoefte aan jaarlijkse elektriciteit op Poros duurzaam geleverd. Het veer tussen Poros-stad en Galatos wordt elektrisch, zowel het openbaar vervoer als bijvoorbeeld politie en brandweer gaan gebruik maken van elektrische voertuigen. En er komt een circulair systeem om afval te reduceren en om dit zoveel mogelijk te recyclen op het eiland.

Veerdienst van Poros naar Galatos slechts vijf minuten

In de zomermaanden vaart er elk half uur een veerdienst van of naar Poros. De overtocht van of naar het plaatsje Galatos op de Peloponnesos duurt slechts vijf minuten. Deze veerboten gaan dus volledig elektrisch functioneren in de toekomst. Ook vanuit Piraeus, dat wel wordt gezien als de havenstad van Athene, varen grotere veerboten van en naar Poros. Vaak met en tussenstop op Aegina. Hierover wordt niet gemeld of ook deze overtochten duurzamer gaan worden. De vele zeilers dragen tevens bij aan het duurzame karakter van Poros als toeristische bestemming.

Astypalea als duurzaam voorbeeld

Astypalea ligt vrij afgelegen in de Egeïsche Zee. In 2021 startte de Griekse regering samen met het Duitse Volkswagen Group hier het duurzame project om het eiland circulair te maken. De afgelopen twaalf maanden heeft de elektrische ASTYBUS, die gezamenlijk vervoer stimuleert, bijvoorbeeld al 200.000 kilometer gereden over het relatief kleine wegennet. En vrijwel alle nieuwe auto’s op het eiland die worden geregistreerd zijn tegenwoordig elektrisch. In 2024 wordt op Astypalea het 3 megawatt zonnepark in gebruik genomen, die 60% van de energiebehoefte op het eiland gaat opwekken. Tevens biedt het systeem opslagmogelijkheden met accu’s om energie in op te slaan.