Vlindervallei

De vlindervallei, ook wel Petaloudes vallei genaamd, op het eiland Rhodos is een trekpleister voor toeristen. Deze vallei is gelegen op 26 kilometer van Rhodos stad en zeven kilometer van de oostkust. Dit natuurgebied heeft een oppervlakte van 60 hectare. Jaarlijks bezoeken duizenden vakantiegangers de vallei, ongeveer 20% van het totaal aantal toeristen, op zoek naar de Panaxia Quadripunctaria Rhodosensis vlinders. Het grote aantal toeristen is dan ook direct de grootste bedreiging voor de vlinders. Aan de andere kant stimuleert de interesse van de toeristen in de vlinders de lokale bevolking om gepaste maatregelen hiertegen te nemen.

De vlindervallei van Petoulades is een mooi natuurgebied op Rhodos

De wandeling door de vallei heeft twee gedeeltes. Bij de start kun je in de taverne lunchen of een kop koffie drinken en heb je al uitzicht op de schitterende flora en fauna in de vallei. Direct tegenover de taverne zit een souvenirwinkel en het natuurhistorisch museum. Het eerste gedeelte is ongeveer 400 meter en het tweede hogere gedeelte is 1.000 meter lang.

De entree tot de Petaloudes vlindervallei op Rhodos bedraagt vijf euro per persoon. Kinderen en ouderen mogen voor vijf euro de vallei betreden. Bezoek de vallei niet voor half juni als je de vlinders wilt zien. Die zijn er dan nog niet. Eind juni zie je er steeds meer en in de zomermaanden zijn de meeste vlinders in de Petaloudes vallei. Het bos beschermt de vlinders tegen de warmte. De vlindervallei is dagelijks geopend van 1 mei tot en met 31 oktober van 08.00 tot 17.00 uur.

De vlindervallei op Rhodos is een Natura 2000 gebied en wordt dus beschermd. Halverwege loopt een weg tussendoor en kun je stoppen met de wandeling. Het loont de moeite om de weg over te steken en verder te lopen naar het hoogste punt van de vlindervallei. De laatste jaren zijn de vlinders in juni ook te zien in het bos van Mount Filerimos in Ialyssos en op en rondom Profitis Elias.

foto album

Vlindervallei tips

Vlinder in de vallei van Petaloudes

Petaloudes vlindervallei

De vlindervallei op Rhodos heeft het enige natuurlijke bos in Europa van Oosterse Amberbomen (Liquidambar orientalis) en juist deze bomen zijn een belangrijke biotoop voor de Panaxia Quadripunctaria Rhodosensis vlinders. De geur van de bomen trekt de vlinders aan na de natte periode in de vallei. Je kunt de vlinders dus zien van eind juni tot en met september.

Petoulades betekent vlinders in het Grieks en die link is dus snel gelegd. Het unieke natuurgebied is eigendom van de staat. De Panaxia Quadripunctaria Rhodosensis vlinder is zwart met gele strepen en heeft een deel oranje in het midden van uitgeslagen vleugels. Volwassen vlinders hebben een spanwijdte van ongeveer zes centimeter en als de vleugels dichtgeklapt zijn is de kleur oranje en een beetje bruinachtig. Het zijn dus kleine vlinders.

Tussen het lage en het hogere gedeelte rijdt een treintje over een asfaltweg naar het Kalopetra klooster. Een enkeltje of een retourtje kost drie euro per persoon. Als je geen zin hebt om terug te lopen kun je dus ook met het treintje naar het beginpunt van de vlindervallei.

Een andere tips is om een bezoek te combineren met het wijnhuis Anastasia Triantafyllou. Dit ligt op 2,5 kilometer van de Petaloudes vlindervallei en passeer je hoogstwaarschijnlijk op de weg of terug. Proef hier lokale witte, rode en rosé wijnen van het eiland Rhodos.

Meer Griekenland aanbiedingen


Vlindervallei bezienswaardigheden

Petoulades vlindervallei op het eiland Rhodos

Wandelpad in vlindervallei van Petaloudes

De Petaloudes vallei met de unieke flora en fauna is een mooi natuurgebied. Kleine watervallen wisselen elkaar af en met een natuurlijk pad en houten relingen wandel je langzaam omhoog in de vlindervallei naar het klooster van Kalopetra uit 1782 op het hoogste punt van de vallei. Het natuurhistorisch museum bij de ingang van de vallei is ook interessant om te bezoeken en is bij de entreeprijs inbegrepen. De vallei is heerlijk om te wandelen al is het in de zomermaanden wel vaak erg druk met toeristen. Vroeg in de ochtend gaan is zeker een tip als je met de auto op eigen gelegenheid naar Petoulades gaat. Je bent dan net de touringcars van de dagexcursies met grote hordes toeristen voor.