Ialyssos

Ialyssos is een populaire vakantiebestemming op het Griekse eiland Rhodos. Het wordt ook wel Trianda genoemd en ligt tussen de vakantie-oorden Kremasti en Ixia in. De badplaats ligt aan de noordwestkust op zeven kilometer van Rhodos stad en zeven kilometer van de internationale luchthaven van het eiland. Trianda is na Rhodos de grootste stad van het eiland en heeft ongeveer 5.000 vaste inwoners. Eigenlijk meer een buitenwijk van de hoofdstad van Rhodos.

Bezoek ook het oude centrum van Ialyssos tijdens je vakantie

De gemeente, met onder andere Filerimos en het stadje Trianda, heet Ialyssos. Tegenwoordig is dit in de volksmond ook de naam van de badplaats geworden om zo het hele gebied, oude en nieuwe gedeelte, te benoemen. Trianda zie je dan ook steeds meer uit de reisgidsen en bij de adressen van hotels verdwijnen. Vervangen door Ialyssos en een geliefde plek op het eiland voor windsurfers.

Het centrum van het stadje heeft twee gedeeltes: het nieuwe en het oude gedeelte. In het nieuwe gedeelte, tussen de hoofdweg van het vliegveld naar Rhodos stad en de zee, vind je de restaurants, souvenirwinkels en andere toeristische benodigdheden. Het oude gedeelte ligt wat verder landinwaarts en loopt door tot op de berg Filerimos (Philerimos). Bezienswaardig in Ialyssos is de Dorische oude stad rond en op de Filerimos berg met kapel. Ook de kerk en het dorpsplein in het oude gedeelte zijn leuk om te bezoeken. Een tip om hier wat te gaan eten in één van de tavernes of restaurants.

foto album Rhodos

Ialyssos tips

Als je in Ialyssos vakantie viert is een bezoek aan de markt op zaterdag een tip. Op het centrale plein voor de Kimissis kerk (voluit Kimissis ti Theotokou kerk) wordt wekelijks een markt georganiseerd. Leuk voor souvenirs, maar je vindt hier ook veel lokale producten. De kerk staat in het oude gedeelte (centrum) van Ialyssos, niet ver van de taxi-standplaats en de hoofdweg.

Meer Griekenland aanbiedingen


Ialyssos bezienswaardigheden

Ialyssos Rhodos de kerk in het centrum

Ialyssos Rhodos – kerk oude centrum

De oude Dorische stad van Ialyssos ligt op en tegen de Filerimos heuvel. Van de oude Athena Polias tempel is niet veel meer bewaard gebleven. Je kunt de funderingen nog bezichtigen en verschillende delen van pilaren, maar het is interessanter om verder te kijken. De Dorische fontein, het fonteinhuis, is het best bewaarde en meest indrukwekkende gedeelte van de Dorische Acropolis. Bovenop de Filerimos heuvel staan ook de mooie Agios Georgios kapel, het grote betonnen kruis en een klooster. Het klooster wordt nog steeds gezien als één van de meest romantische plekjes van Rhodos.

De archeologische site van Ialyssos is dagelijks geopend van 08.30 tot 14.40 uur, behalve op maandag. Entree tot het klooster bedraagt zes euro per persoon. Een wandeling naar het grote stenen kruis is een aanrader. Je hebt bovendien een schitterend uitzicht op Rhodos.

In het Perla Marina hotel, op de begane grond, kun je het Stamatiadis museum voor mineralen en paleontologie (fossielenleer) bezoeker. Een uniek museum op een totaaloppervlakte van 300 m2. De stenen, mineralen en fossielen staan tentoongesteld in glazen boxen. Het museum is dagelijks te bezoeken van 09.00 tot 15.00 uur, is gelegen aan de Iraklion avenue 33 en de entree bedraagt vier euro per volwassene.

Ialyssos stranden

Ialyssos op Rhodos het oude centrum

Ialyssos Rhodos – in het oude centrum

Het strand van Ialyssos is deels zand en deels bedekt met kiezels. Lang en vrij smal, maar richting Rhodos-stad breder. Hier vind je alles wat je als toerist nodig hebt. Een georganiseerd strand met ligbedden, parasols, tavernes en watersportmogelijkheden. Vaak waait hier (veel) wind en windsurfen is hier populair.

Voor zandstranden kun je beter naar de oostkust van Rhodos rijden. Faliraki, Kolymbia en Tsambika hebben prima stranden voor een dagje zon, zee en strand. Bij de stad ook meer zandstranden en georganiseerd al loopt de zeebodem hier ook snel af.

Ialyssos restaurants

Ialyssos Geitonia restaurant mezzedes

Ialyssos Rhodos – restaurant Geitonia

Goed eten kun je bij veel restaurants en tavernes in Ialyssos. In het oude gedeelte van de badplaats is restaurant Filerimos een tip en ook de mezzedes (mezze) van Geitonia restaurant zijn aan te bevelen. Geitonia ligt op het pleintje direct achter de kerk en Filerimos een 250 meter van de kerk vandaan, langs de weg naar richting de gelijknamige berg.

In het nieuwe gedeelte is het “volijk getinte” Kostas Village Taverna een tip om te gaan eten. De Giovetsi, Stifado en de Spetsofai zijn erg lekker en gemaakt volgens eigen recept. Voor een kop koffie is Cake Box een aanrader. Daarbij zijn de lekkernijen uit eigen bakkerij een ware aanvulling.

Ialyssos vakanties

Ialyssos op Rhodos Kostas Village Taverna

Ialyssos Rhodos – Kostas Village Taverna

Een vakantie naar Ialyssos is vrij eenvoudig te boeken. Het aanbod van pakketreizen vanuit Nederland is vrij groot en divers. Tussen het oude gedeelte van Ialyssos en de berg Filerimos is een villawijk. Deze worden te huur aangeboden door de eigenaren. Een vliegticket naar Rhodos er dan zelf bijboeken. Vanaf de luchthaven is de badplaats snel te bereiken met een huurauto.

Ialyssos is voor een zonvakantie een prima bestemming. Er is voor iedereen wel iets te doen. Veel restaurants, tavernes en bars, maar ook winkeltjes zijn er genoeg te vinden. Hotels en appartementen in het centrum en dichtbij de zee.