Akrotiri is een prehistorische stad op Santorini. Het wordt ook wel ‘het Pompeii’ van Griekenland genoemd, omdat het net als de Romeinse stad onder as werd bedolven. Deze bezienswaardigheid ligt op 15 kilometer rijden van Fira. In 1967 is hier begonnen met de opgravingen. Na zeven jaar sluiting door het instorten van het dak is de belangrijkste archeologische bezienswaardigheid van Santorini sinds 2012 overdekt geopend voor publiek. De entree bedraagt twaalf euro per persoon en Akrotiri is dagelijks toegankelijk van 08.00 tot 20.00 uur.
Akrotiri is dé archeologische bezienswaardigheid van Santorini
Slechts 3% van de oude stad is blootgelegd in de afgelopen 45 jaar. Je auto parkeren kun je op de betaalde parkeerplaats voor drie euro, maar je kunt het ook proberen iets verderop bij het strand. Zeker als je later op de dag komt is dit de moeite waard. De opgravingen zijn allemaal overdekt en afgesloten van weer en wind. Je kunt in Akrotiri zelf rondkijken of een gids huren die je de nodige informatie geeft tijdens een rondleiding in het Engels. Een bezoek combineren met het archeologisch museum in Fira is een must, zeker als je het archeologisch museum in Athene nog niet hebt bezocht. De combinatie van deze twee geven je een indrukwekkende voorstelling van deze prehistorische stad op Santorini.
Het dorp Akrotiri is het zuidelijkste dorp van Santorini. In de toren van La Ponta vind je het tsambouna museum. Deze ’tsambouna’ een traditionele Griekse doedelzak, die hier overigens ook worden gefabriceerd. De Venetiaanse burcht en de rest van het dorp zijn niet echt bezienswaardig. Als toerist zul je hier waarschijnlijk een korte stop maken voor een lunch in een taverne of een koud drankje op het terras. En dan verder naar Red beach of White beach.
Akrotiri geschiedenis
De archeologische site is eeuwenlang zo goed bewaard gebleven door de vulkanische as van de uitbarsting op Santorini in 1613 voor Christus. De totale oppervlakte is 12.000 vierkante meter en het diepste punt is 12 meter uitgegraven. Van de in totaal 35 verschillende gebouwen zijn er pas vier geheel bestudeerd.
De oorspronkelijke haven lag 100 meter ten zuiden van het huidige museum en was een prominente haven voor het Egeïsche gebied in de 5e eeuw voor Christus. In de 3e eeuw voor Christus, na de nodige uitbreidingen, was de havenstad nog steeds een belangrijke handelsplaats. In de midden bronstijd van 2.100 tot 1.650 voor Christus was Akrotiri belangrijk voor de handel in koper tussen Kreta en Cyprus. De gemeenschap was hoog ontwikkeld gezien de hygiënische installaties in de huizen, de huishoudelijke gevonden gereedschappen en de schilderingen op de muren van de huizen. De enorme vulkanische uitbarsting was echter de ondergang van Akrotiri als handelsplaats.
Akrotiri tips
Deze oude stad dateert uit de bronstijd en laat sporen zien van de Minoïsche cultuur. Dit was Europa’s eerste grote beschaving. In 1645 voor Christus raakte het bedolven onder een dikke laag puimsteen en as. In 1967 werd pas gestart met de opgravingen hier. Sinds 2013 is Akrotiri voorzien van een aardbevingsbestendige dakconstructie.
De fresco’s in Xeste 3 zijn het grootste. Hierdoor is dit ooit waarschijnlijk een religieus gebouw, een openbaar gebouw, geweest. De belangrijkste ruimte van het gebouw omdat hier een Adyton op de begane grond is gevonden. Ook Building Beta is rijkelijk versierd met fresco’s. Je ziet onder andere apen die over rotsen klimmen en slanke antilopen. Mill Square is het kleine plein waar handmolens zijn gevonden, die nu overigens te bezichtigen zijn in het museum in Fira. Sector Delta is het grootste gebouwencomplex dat tot nog toe is ontsloten. Op Triangle Square krijg je het meeste het gevoel dat je in een recent verlaten dorp loopt. West House ligt aan Triangle Square en was ooit een gebouw van mer dan twee verdiepingen hoog. Het House of the Ladies dankt haar naam aan de grote muurschildering van twee fraai geklede vrouwen. Sector Alpha is het eerste gedeelte dat in 1967 werd blootgelegd.