Fira

Fira, het hoofdstadje, is bijzonder pittoresk met een doolhof van smalle straten en de Frankische wijk Frangika. De kleine haven Skala Firon ligt 275 meter onder Fira en is te bereiken per kabelbaan, vervoert gemiddeld 800 personen per uur, of een ezelspad van 566 treden. Een ritje met de kabelbaan naar boven of beneden kost drie euro per persoon, maar je kunt ook per ezel voor hetzelfde geld. De stad wordt gekenmerkt door blauwe koepelkerken en grotwoningen. Hotels, cafe’s en restaurants hebben terrassen met een fantastisch uitzicht op de eilanden Nea Kameni en Thirasia. Blijf je niet overnachten in Fira dan kun je je bagage tijdelijk wegzetten bij Markozannes Tours in het centrum van het stadje.

Geniet van de zonsondergang in Fira vanaf het terras van Palia Kameni bar

Foto’s van voor de verwoestende aardbeving van 1956 kun je bezichtigen in het museum Megaro Gyziin het noordelijke deel van Fira. Het museum is van mei tot en met oktober dagelijks geopend van 10.30 en 13.30 uur en van 17.00 tot 22.00 uur. De toegang bedraagt twee euro per persoon.

Bekijk het prehistorische Santorini (Thira) in het Prehistorisch Thera Museum. Dit archeologisch museum is dagelijks geopend van 08.00 tot 15.00 uur en de toegang is drie euro per persoon. Andere bezienswaardigheden zijn de fraaie okerkleurige kapel Agios Stylianos in de Frankische wijk, de okerkleurige kathedraal in het zuiden van Fira uit 1827 en de klokkentoren van de Domos aan de noordkant van het stadje.

Geniet in Fira van de zonsondergang op een van de vele terrassen. In het hoogseizoen zakt de zon rond 20.15 uur achter de horizon. Vele terrassen draaien ontspannende en klassieke muziek tijdens de schitterende zonsondergang.

Fira kabelbaan

Om van Fira naar de oude haven te gaan kun je lopend via de trap, op de rug van een ezel of paard of met de kabelbaan. Deze laatste geniet de voorkeur. Een enkele reis voor een volwassene kost vier euro, voor kinderen twee euro en bagage kost twee euro extra. De eerste rit vanaf Fira is om 06.30 uur en de laatste vanaf de oude haven terug naar boven om 22.00 uur. Van 07.00 tot 21.20 uur gaan de gondeltjes dagelijks om de 20 minuten naar boven en naar beneden. De meeste bootexcursies vertrekken vanuit de oude haven naar de vulkaan, hot springs, Thirassia en voor de caldera zonsondergang.

Fira bezienswaardigheden

In Fira kun je naast het uitzicht op de caldera en de gekleurde huisjes langs de steile rotswand nog   meer bewonderen. Het archeologisch museum en het Megaro Gyzin museum hebben we al genoemd, maar ook het folklorisch museum in Kontohori is een bezoekje waard. Het museum is geopend van 10.00 tot 14.00 uur en van 18.00 tot 20.00 uur. Je kunt hier een typische locale grotwoning bekijken, een wijnkelder uit 1861, de kapel St. Konstantinou en wandelen door de kleine tuin.


Fira uitgaan

Fira heeft een goed uitgaansleven. In de smalle straatjes in het centrum vind je volop gezellige bars. Enigma club en Koo club zijn de nachtclubs in Fira met tuin en terras. Koo Club opent pas later in juni, terwijl Enigma al eerder is geopend. Voor de zonsondergang langs de caldera is Palia Kamena bar de mooiste spot. Een fraai terras met mozaïekvloer welke je niet kunt missen centraal langs de wandelpromenade. Enigma cafe is een andere prima optie om te genieten van de zonsondergang in Fira.

Wat zijn jouw tips voor Fira?