Akrotiri

  Deze prehistorische stad op Santorini is sinds 2012 weer geopend voor het publiek, wordt ook wel het “Pompeii” van Griekenland genoemd, en ligt op 15 kilometer rijden van Fira. Na zeven jaar sluiting door het instorten van het dak is de belangrijkste archeologische bezienswaardigheid van Santorini sinds 2012 weer geopend voor publiek. De entree bedraagt zes euro per persoon en Akrotiri is dagelijks geopend van 08.00 tot 15.00 uur.

  Akrotiri is de archeologische bezienswaardigheid van Santorini

  Je auto parkeren kun je op de betaalde parkeerplaats voor drie euro, maar je kunt het ook proberen iets verderop bij het strand. Zeker als je later op de dag komt is dit de moeite waard. De opgravingen zijn allemaal overdekt en afgesloten van weer en wind. Je kunt in Akrotiri zelf rondkijken of een gids huren die je de nodige informatie geeft tijdens een rondleiding in het Engels. Een bezoek combineren met het archeologisch museum in Fira is een must, zeker als je het archeologisch museum in Athene nog niet hebt bezocht. De combinatie van deze twee geven je een indrukwekkende voorstelling van deze prehistorische stad op Santorini.

  foto album Santorini

  Akrotiri geschiedenis

  Akrotiri op Santorini

  In het overdekte Akrotiri op Santorini

  De archeologische site is eeuwenlang zo goed bewaard gebleven door de vulkanische as van de uitbarsting op Santorini in 1613 voor Christus. De totale oppervlakte is 12.000 vierkante meter en het diepste punt is 12 meter uitgegraven. Van de in totaal 35 verschillende gebouwen zijn er pas vier geheel bestudeerd.

  De oorspronkelijke haven lag 100 meter ten zuiden van het huidige museum en was een prominente haven voor het Egeïsche gebied in de 5e eeuw voor Christus. In de 3e eeuw voor Christus, na de nodige uitbreidingen, was de havenstad nog steeds een belangrijke handelsplaats. In de midden bronstijd van 2.100 tot 1.650 voor Christus was Akrotiri belangrijk voor de handel in koper tussen Kreta en Cyprus. De gemeenschap was hoog ontwikkeld gezien de hygiënische installaties in de huizen, de huishoudelijke gevonden gereedschappen en de schilderingen op de muren van de huizen. De enorme vulkanische uitbarsting was echter de ondergang van Akrotiri als handelsplaats.

  Bekijk alle aanbiedingen

  Wat zijn jouw tips voor Akrotiri?