Keri

Keri is een kleinere vakantiebestemming op het eiland Zakynthos, wordt ook wel Limni Keriou genoemd en ligt op 21 kilometer van Zakynthos stad.  De badplaats ligt in het zuidwesten van het Griekse eiland. Niet te verwarren met het gelijknamige bergdorpje hier vlakbij. Keri heeft een kustweg en daarlangs vind je de nodige tavernes, restaurants, supermarktjes en souvenirshops. Het pittoreske haventje van Limni Keri was vroeger overigens de belangrijkste haven van Zakynthos. Tegenwoordig dobberen hier enkel nog een dozijn motor- en vissersbootjes.

Bij Keri op Zakynthos wappert de grootste Griekse vlag ter wereld

De badplaats ligt aan een baai met aan de noordzijde dus een kunstmatig aangelegde haven. Hier liggen veel motor- en vissersbootjes voor anker. Het haventje wordt gescheiden van het kustdorp Keri door de pier in zee en het aangrenzende parkeerterrein. Over de kustweg loop je hiervandaan het centrum van het badplaatsje in. Aan de zuidzijde ligt het fraaie en gezellige strand. De bomen langs en op het smalle strand zorgen voor de nodige schaduw en het is populair bij de Grieken. In de baai dobberen ’s zomers de nodige zeilboten wat verder uit de kust.

Wist je dat de grootste Griekse vlag ter wereld wappert in het bergdorp Keri op Zakynthos? Bij het Keri Lighthouse Restaurant aan de rand van een steile rotspartij, nabij de gelijknamige vuurtoren, kun je deze grote vlag bewonderen. Sinds 20 mei 2007 is dit officieel de grootste Griekse vlag ter wereld en staat deze ook vermeld in het Guinness Book of World Records. De vlag weegt 80 kilo, is 18,10 meter hoog, 36,90 meter breed en heeft een oppervlakte van 667,89 vierkante meter. Deze Griekse vlag hangt aan een blauw-witte mast van maar liefst 50 meter hoog. Wanneer er veel wind staat wappert de vlag daarom ook niet om veiligheidsredenen. Bovendien heb je vanaf het terras van het restaurant een prachtig uitzicht op de twee conische rotsen van Mizithres in zee.

foto album Zakynthos

Keri tips

Limni Keri op Zakynthos

Limni Keri Zakynthos – kustlijn met rotsen en stranden

De kust bij Keri is fraai met steile krijtrotsen en schitterende kleuren blauw zeewater. Mooi om te bezichtigen in de buurt zijn de puntige rotsen van Myzithres (Mizithres) vanaf de vuurtoren. Je hebt een mooi uitzicht op de twee rotspunten (mikri en megali) van Myzithres, die hier uit zee langs de kust van Zakynthos recht omhoog steken. In de baai na Mizithres ligt een fraai strand, alleen per boot te bereiken, bij kaap Marathia.

Je kunt een excursie met de boot maken vanuit Keri of Keriou naar kaap Marathia en Myzithres. Tijdens de boottocht kom je langs de grotten, fraaie rotspartijen en het strandje bij kaap Marathia. Of huur zelf een bootje en ontdek de prachtige rotskust op je eigen manier. Het kiezelstrand van Marathias zal je aangenaam verrassen en de kleine en grote toog van Marathias, gevormd door rotsen boven de zeespiegel, zijn prachtig. Ook de beroemde “blauwe grotten” van Keri kun je dan nog zien.

Een andere excursie die je kunt maken is naar het schildpaddeneiland Marathonisi wat hier bij Limni Keriou voor de kust ligt.

Meer Griekenland aanbiedingen


Keri bezienswaardigheden

Mizithres bij Limni Keri op Zakynthos

Limni Keri – conische rotsen van Mizithres

In de directe omgeving van Limni Keri zijn de warmwaterbron van Herodotus bezienswaardig. Hier komt vandaag de dag nog steeds het warme water uit de aarde omhoog. In het bergdorp Keri is de kerk Panagia Keriotissa met prachtige iconen een bezoek waard. Bij de vuurtoren verderop, gelegen op 200 meter boven de zeespiegel, is de zonsondergang een tip. Je hebt een prachtig uitzicht over de Ionische zee met de horizon op de achtergrond.

Wist je dat ten zuidoosten van Keri het diepste punt van de Middellandse Zee ligt? Het gaat om de zogenaamde “Well of Oinousses” op een diepte van ongeveer 4.500 meter.