Mizithres eilandjes bij Zakynthos

8 april 2020 Bas Wanrooij

Mizithres eilandjes bij ZakynthosMizithtres (Myzithres) zijn twee conische eilandjes in het uiterste zuidwesten van het Griekse eiland Zakynthos. Ze danken hun naam aan de vorm van de traditioneel Griekse Mizithra kaas. Deze rotsen worden Klein en Groot Mizithra genoemd en bij elkaar in meervoud dus Mizithres. We spraken met Stamatis Liveris van taverne Keri Lighthouse over deze prachtige plek op Zante.

Uitzicht op Myzithres

Het uitzicht op de twee Myzithres eilandjes bij Zakynthos vanaf de hoge krijtrotsen is schitterend. Stamatis kwam in 1985 op zijn motor voor het eerst op het Ionische eiland. Na zijn tweede bezoek een jaar later kwam hij wandelend uit op het plekje waar nu zijn huis en taverne zijn gebouwd. Pas in 1994 kocht hij de grond hier, na lang onderhandelen, en bouwde zijn droomhuis. Vanaf tafel nummer één geniet Stamatis elke morgen van de zonsopkomst met uitzicht op Klein en Groot Myzithres. Een vast ritueel van zo’n 20 minuten dat nooit gaat vervelen. Ook de maanopkomst is hier een magisch moment vertelt hij.

Op 26 oktober 2018 vond een zware aardbeving met de kracht van 6,8 op de Schaal van Richter plaats op Zakynthos. Een deel van de rotsen op Navagio beach stortte naar beneden en zo ook bij Myzithres. Sinds deze beving zijn er stranden aan beide kanten van Groot Myzthires. Overigens alleen toegankelijk vanaf zee.

Grootste Griekse vlag ter wereld

Grootste Griekse vlag ter wereldNadat Griekenland onder andere Europees kampioen voetbal werd en er de Olympische Spelen in Athene in 2004 werden georganiseerd, wilde Stamatis ook iets uitzonderlijks doen.

Hij besloot in 2007 de grootste Griekse vlag ter wereld te maken en te plaatsen bij zijn taverne in Keri. De vlag is in totaal 700 m2 en wappert aan een vlaggenmast van 50 meter hoog. Sinds 20 mei 2007 is zijn vlag opgenomen in het Guinness Book of Records en nog te bewonderen bij een bezoek aan de taverne. Al kun je deze grote vlag vanaf grote afstand ook wel zien.